Philippe Geluck, de geestelijke vader van Le Chat, bij de voorstelling Le Chat Cartoon Museum

| Philippe Geluck, de geestelijke vader van Le Chat, bij de voorstelling Le Chat Cartoon Museum.

Geluck bereid museum Le Chat te laten vallen

© BRUZZ - Belga
03/05/2021

Cartoonist Philippe Geluck, bekend van stripfiguur 'Le Chat', is bereid af te zien van het cartoonmuseum Le Chat in het centrum van Brussel. Het project staat al jaren in de steigers en vrijdag kreeg het een stedenbouwkundige vergunning, maar is voorwerp van een stevige polemiek. Een petitie tegen het museum verzamelde al zowat 4.500 handtekeningen.

Het nieuwe museum van Le Chat, de iconische kat van cartoonist Philippe Geluck, moet achter het Brusselse Koningsplein verrijzen en wordt voor meer dan tien miljoen euro gefinancieerd door de Brusselse overheid. Maar de bouw ervan zorgt voor heel wat wrevel in de Brusselse kunstwereld.

Twee Brusselse artiesten, Dennis De Rudder en Sandrine Morgante, zijn tegen de bouw van het museum en de financiering ervan door de overheid. Ze lanceerden eind vorige maand een petitie die leest als een brief aan minister Rudi Vervoort. Tot nu toe steunden maar liefst 4.500 mensen de actie.

“Honderden kunstwerken liggen al jaren in loodsen en worden niet tentoongesteld door gebrek aan plaats. En nu zijn er plots miljoenen euro’s overheidsgeld beschikbaar voor een project dat wij niet als cultuur beschouwen", luidt het.

Intussen heeft Geluck gereageerd op de heisa. Hij zou bereid zijn af te zien van het cartoonmuseum. Het project staat nochtans al jaren in de steigers en afgelopen vrijdag kreeg het een stedenbouwkundige vergunning. "Indien men een betere bestemming vindt voor het gebouw, ben ik bereid me terug te trekken uit het project", zei Geluck zondag op RTL-TVi.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni