Philippe Geluck, de geestelijke vader van Le Chat, bij de voorstelling Le Chat Cartoon Museum

| Philippe Geluck is de tekenaar van 'Le Chat'

Eenvoudig Nederlands

1.500 handtekeningen tegen museum van ‘Le Chat’

EC, Mats Buelinckx
© BRUZZ
28/04/2021

‘Le Chat’ is een bekende cartoon in Brussel. Die cartoon krijgt in 2023 een eigen museum. Maar twee artiesten gaan niet akkoord. Zij starten een petitie tegen het museum.

‘Le Chat’ is een cartoon van de Brusselse striptekenaar Philippe Geluck. In het Nederlands heet de cartoon ‘De Kat’.

Het museum van ‘Le Chat’ opent in 2023. Het museum komt aan het Koningsplein in Brussel. De Brusselse overheid betaalt bijna 10 miljoen euro voor het museum.

“Geen echte kunst”

Twee Brusselse artiesten gaan niet akkoord met het nieuwe museum. Zij vinden de cartoons van ‘Le Chat’ geen echte kunst.

Le Chat_Flickr

| Een cartoon van Le Chat.

“De tekenaar reproduceert altijd dezelfde tekening. Hij moet geen publiek gebouw krijgen om zijn ego te strelen”, zeggen artiesten Sandrine Morgante en Dennis De Rudder.

De twee artiesten werken aan de kunst-school van La Cambre. Zij willen liever een nieuw museum voor moderne kunst in Brussel.

“Brussel heeft geen museum voor moderne kunst, dat die naam verdient” zegt Sandrine Morgante. “Honderden kunstwerken liggen klaar, maar we kunnen ze niet tonen. Er is altijd te weinig plaats. En nu zijn er plots miljoenen euro’s vrij. Voor een project dat wij geen kunst vinden."

1.500 handtekeningen

De artiesten denken niet dat toeristen naar het museum van ‘Le Chat’ zullen komen. “Een ambitieus museum voor moderne kunst is belangrijker”, vinden zij.

De twee artiesten starten nu een petitie tegen het museum van ‘Le Chat’. Bijna 1.500 mensen hebben de petitie al ondertekend.

“Dat is veel meer dan we dachten”, zegt Morgante. “Maar we zijn bang dat het niet genoeg is. We moeten andere acties doen.”

Zeven verdiepingen

Het museum van ‘Le Chat’ krijgt zeven verdiepingen. Het toont het leven van ‘Le Chat’ in veel vormen: tekeningen, posters en beelden. Er is ook plaats voor solo-tentoonstellingen van andere artiesten. En er komen aparte ruimtes voor scholen.

De Brusselse overheid betaalt 9,38 miljoen euro voor het museum. Philippe Geluck, de tekenaar, betaalt 4,5 miljoen euro. De werken voor het museum starten in de zomer van 2021.

Le Chat

Het nieuwe museum komt aan het Koningsplein (simulatie).

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni