Zesde editie Congolisation van start

© Heleen Rodiers
| Anne Wetsi Mpona is geboren in Brussel. Ze is een kunsthistorica en opende een galerie met de naam Wetsi.

Het festival ‘Congolisation’ is terug in de Belgische hoofdstad. Dit artistieke en multidisciplinaire evenement wil de artistieke diversiteit van de Congolese en Afrikaanse diaspora in het Belgische culturele landschap in de kijker zetten.

Het is voor de tweede keer dat de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) het trefpunt is voor Congolisation, dat al zes jaar plaatsvindt. Verschillende kunstenaars en auteurs zullen het beste van zichzelf geven tijdens tentoonstellingen, dans-, theater- en muziekvoorstellingen. Er staan ook films en conferenties op het programma.

Het festival is een initiatief van de Congolees-Belgische artiest Pitcho Womba Konga. Het gebrek aan vertegenwoordiging van de artiesten in het culturele landschap was de reden voor de oprichting van dit festival. "Het festival doet dienst als platform voor artistieke en culturele uitwisseling, zowel binnen de diaspora als tussen de diaspora en de rest van het land," legt de woordvoester van Congolisation, Primrose Ntumba uit.

Voor deze editie heeft Congolisation een beroep gedaan op kunstenaars en auteurs uit de Afrikaans-Nederlandse diaspora. "Die komen aan bod in de dubbele boekvoorstelling voor 'Yaya Na Leki' geschreven door Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo en het Franstalige ‘Brûler brûler brûler’ van Lisette Lombé," voegt Ntumba toe.

Congolisation
© Congolisation
| Miss Angel, een Belgische rapster uit Antwerpen.

Donderdag wordt het toneelstuk 'Save me a spot' van Axelle Verkempinck gespeeld door drie zwarte mannelijke acteurs: Uriah Havertong, Rinaldy Kanguvu en Prince K. Appiah. Het wordt opgevoerd in drie talen: Nederlands, Engels en een beetje Frans. Anne Wetsi Mpoma koos de kunstenaars uit voor de tentoonstelling 'Ndoto', die tot 17 juli te zien zal zijn in de KVS. Lees hier meer informatie over Anne Wetsi Mpoma.

Op vrijdag cureert Alesandra Seutin twee dansoptredens met de dansers Junadry Leocaria, Aurel Zola en Max De Boeck van dansgroep 'The Revolutionary'. Zaterdag komt de Senegalese artiest Nix spreken over een Afrikaans streamingplatform, samen met een vertegenwoordiger van Sabam. Ook wordt zijn kortfilm 'Virgo' gescreend. Deze gaat over een artiest die zijn leven tracht herop te bouwen na een liefdesbreuk. Het festival eindigt met de concerten van Miss Angel, een rapster uit Antwerpen, en de rapper Isha.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?