Banksy-tentoonstelling opent de deuren op Grote Markt

© Belga
09/06/2021

De tentoonstelling "Banksy, genius or vandal?" op de Grote Markt in Brussel opent donderdag de deuren voor het publiek. Het is meteen de grootste tentoonstelling over de straatkunstenaar: ze telt meer dan 80 authentieke werken uit privécollecties van over de hele wereld.

Banksy zelf, en zij die werk maken onder zijn naam, hebben de tentoonstelling niet geautoriseerd. De straatkunstenaar blijft immers anoniem. "Zijn oeuvre daagt het systeem uit, het is een protest, een heel goed gemaakt merk, een mysterie, een overtreding van de wet", stelt de curator Alexander Nachkebiya. "Elke bezoeker zal voor zichzelf kunnen uitmaken wie Banksy is: een genie of een vandaal?"

De tentoonstelling opent met een scherm van 200 vierkante meter en sluit met een virtualrealityervaring. Verschillende iconoclastische mijlpalen, zoals "Girl with Balloon", "Fallen Angels" en "Monkey Detonator" komen aan bod. De terugkerende thema's in Banksy's werk worden in verschillende zalen uitgelicht.

Exhibition Hub, dat ook de tentoonstelling "Van Gogh - The Immersive Experience" op zijn naam heeft staan, ontwikkelde de Banksy-expo. De tentoonstelling deed eerder Moskou, Sint-Petersburg, Madrid, Malaga, Hongkong, Milaan, Lissabon en Las Vegas aan en werd al door drie miljoen mensen bezocht. In Brussel houdt "Banksy, genius or vandal?" nog halt tot midden september.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni