Film Vendome Sfeer BRUZZ ACTUA 1697

| Cinema Vendome

Bijna 12.000 mensen trokken voor 1 euro naar de Brusselse bioscoop

Rojin Ferho
© BRUZZ
11/10/2022

Afgelopen maand kon je naar een film in een cinema in je buurt voor slechts één euro. De actie is goed onthaald, want bijna alle tickets waren in Brussel zo goed als meteen uitverkocht. “De goesting om naar de bioscoop te gaan, is in Brussel het grootst”, zegt Jeanne Brunfaut, directeur van het Franstalige Centrum voor cinema en audiovisuele kunsten

Van begin september tot en met vandaag/dinsdag kan je naar de film in Brussel voor de symbolische prijs van één euro. De actie heet ‘Je Peux Pas, J’ai Cinema’ en is een initiatief van het Franstalige Centrum voor cinema en audiovisuele kunsten, een organisatie van de federatie Wallonië-Brussel.

In totaal waren er 20.000 tickets aan één euro beschikbaar voor bioscopen in Wallonië en Brussel. Hier in Brussel ging het om 12.234 kaartjes voor de bioscoop, waarvan er 11.900 zijn verkocht.

Dat is meer dan de helft van de tickets dat beschikbaar was over de twee gewesten. “In Brussel heb je veel meer buurtbioscopen dan in eender welke provincie in Wallonië en de gewoonte om naar een film te gaan kijken, is groter”, merkt Brunfaut op, “al merken we vooral dat de goesting om naar de bioscoop te gaan, in Brussel het grootst is.”

Met z'n allen naar de bioscoop

Het doel van het initiatief is om bezoekers opnieuw warm te maken voor de bioscoop. Sinds het begin van de pandemie kampen cinema's met teruglopende bezoekersaantallen. “We willen ook laten zien dat vrijetijdsbestedingen niet duur hoeven te zijn, zeker in volle energiecrisis”, vertelt Jeanne Brunfaut, directeur van het Franstalige Centrum voor cinema en audiovisuele kunsten.

Negen Brusselse bioscopen hebben deelgenomen aan de actie: Cinema Palace, Vendome, Jacques Frank, La Vénerie, Galeries, Aventure, White Cinema Docks, CinéFlagey en Stockel.

Voor elk verkocht ticket zal de Federatie Wallonië-Brussel de deelnemende bioscopen tegen het gebruikelijke tarief terugbetalen om hen financieel te ondersteunen.

Het Franstalige Centrum voor cinema en audiovisuele kunsten hoopt op een vierde editie volgend jaar. “We gaan verslag uitbrengen bij onze minister van Cultuur, maar als het van ons afhangt maken we er volgend jaar een echt feest van.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni