Renovatieplannen Cinema Movy Club concreet

Kaat Costers
© BRUZZ
25/05/2023

De plannen voor de renovatie van Movy Club zijn bekend. De cinema in Vorst is een van de oudste wijkbioscopen van Brussel. In de art deco-bioscoop werden sinds 1934 films geprojecteerd, tot het complex in 2011 zijn deuren sloot. Vijf jaar later werd de zaal overgekocht door het Brussels Gewest. Het gebouw was al langer aan renovatie toe, en die plannen lijken nu concreet te worden.

De oude zaal wordt grondig gerenoveerd. BRUZZ berichtte eerder al dat de zaal in 2024 klaar zou moeten zijn om opnieuw bezoekers te ontvangen. Nu zijn de concrete plannen voor de renovatie bekend. Het kabinet van Rudi Vervoort (PS) voorziet dat de werken begin 2024 zullen starten.

In afwachting van de heropening verenigden enkele cinefielen zich onder het collectief Movy Up. Zij organiseren twee jaar lang een reizend filmprogramma op verschillende locaties in Vorst met de toepasselijke naam 'Mouv'. Zo bieden ze filmvoorstellingen aan in de buurt met culturele partners, onder andere met kunstencentrum Wiels en dansschool P.A.R.T.S. Bekijk hier de reportage die BRUZZ eerder maakte over het collectief.

Met de huidige geluidsnormen zal de zaal extra geïsoleerd moeten worden. Die aanpassing zorgt er wel voor dat het aantal zitplaatsen zal verminderen. Zo wordt de capaciteit van de grote zaal van 220 naar 188 personen teruggebracht.

Uitbreiding

Dat de capaciteit vermindert, wordt gecompenseerd met een uitbreiding. Met de aankoop van het gebouw ernaast ontstaat ‘de Club’. Die ruimte zal gebruikt worden voor projecten en workshops. Bovendien zouden er in de toekomst plannen zijn voor een samenwerking met filmarchief CINEMATEK.

Volgens staatssecretaris voor Erfgoed en Stedenbouw Pascal Smet (One.brussel-Vooruit) is er in het project ook aandacht voor de erfgoedwaarde van het oorspronkelijke gebouw. "De beschermde delen waaronder de inkomhal, de foyer, de bioscoopzaal en de projectiecabine zullen met veel respect voor het oorspronkelijke ontwerp worden gerestaureerd, zodat de ziel van het gebouw behouden blijft", aldus zijn woordvoerder Damiaan De Jonge.

Begin deze maand begon het openbaar onderzoek. Dat loopt nog tot 31 mei. Op 13 juni komt de overlegcommissie samen.

projectie movyclub.png

Projectie van hoe de voorgevel er in de toekomst zal uitzien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni