De voorgevel van cinema Styx in de Gewijde-Boomstraat te Elsene.

Cinema Styx staat te koop voor 740.000 euro

JDK
© BRUZZ
22/03/2021

De kleinste bioscoop van ons land staat voor de tweede keer in zes jaar tijd te koop. De culturele waarde van cinema Styx zorgt dat er een stevig prijskaartje vasthangt aan het gebouw. Het pand wordt op Immoweb aangeboden voor 740.000 euro. Hoewel de gemeente zoekt naar een kandidaat die de bioscoop in ere wil houden, kan de verkoop misschien het einde van de cinema betekenen.

De piepkleine arthouse-bioscoop sloot voor het eerst in 2015. De schulden waren te hoog opgelopen en daarom besloot de oorspronkelijke eigenaar het pand te verkopen. De bioscoop was bekend voor zijn alternatieve programmering. Op de affiche stonden vaak films die in het reguliere circuit vrij snel uit de zalen verdwenen. Eind 2017 opende de nieuwe eigenaar, kunstenaar Louis Cardoso, opnieuw de cinemadeuren. Hij behield een van de twee filmzalen.

Cinema Styx had het voor de coronacrisis al heel moeilijk om een interessante programmering aan te bieden. Filmvertoningen waren er eerder sporadisch. Met het financieel moeilijke coronajaar in zijn achterhoofd heeft Cardoso het gebouw nu dus opnieuw te koop gezet. Het is afwachten of eventuele kandidaat-kopers de overgebleven bioscoopzaal, met plaats voor 35 man, opnieuw leven willen inblazen.

De gemeente Elsene benadrukt hoe belangrijk de cinema is voor de culturele transitie en hoopt dat de nieuwe eigenaar de bioscoop in ere wil houden. “Het is een privédomein, dus spijtig genoeg kunnen wij juridisch niet bepalen wie het pand koopt en wat ermee zal gebeuren”, vertelt schepen van Cultuur Ken Ndiaye. “We merken wel op dat het merendeel van de kandidaat-kopers de cinema in het gebouw willen verderzetten. Dat komt onder meer door de hoge prijs van het pand. De prijs ligt te hoog om het aan te kopen als woonst.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni