Bouglione bergt circustent nog niet op: ‘Dat De Croo ze dan zelf komt afbreken’

© Luc Kempen/BRUZZ
| De circustent van Circus Bouglione op het Flageyplein

Sinds vorige week staat de circustent van Circus Bouglione op het Flageyplein. Ondanks het verbod op binnenevenementen sinds zondag weigert circusleider Alexandre Bouglione om de tent op te bergen. “Ik heb artiesten uit de hele wereld laten komen, mensen die al twee jaar zonder werk zitten. Na vier dagen kan ik hen niet zomaar naar huis sturen.”

Sinds vorige week is Circus Bouglione terug in Brussel. Op het Flageyplein in Elsene ging zaterdag de tiende editie van het Brussels Christmas Circus van start. Alhoewel die gepland was tot 9 januari had het circus er eigenlijk al na één dag mee moeten stoppen, want de nieuwe beperkende maatregelen die het Overlegcomité vorige week woensdag had aangekondigd, gelden ook voor de circussen.

In de BRUZZ-studio kondigde circusleider Alexandre Bouglione vorige week aan dat het circus toch open zou blijven, door ook eten te serveren en het circus om te bouwen tot een “restaurantcircus”. Restaurants mogen immers wel openblijven. “We hebben dat uiteindelijk niet gedaan, want intussen hebben we begrepen dat alle evenementen in tenten verboden zijn. Het maakt dus niet uit”, vertelt Bouglione vandaag aan BRUZZ.

'Cultuur doden'

Maar de tent afbreken, overweegt de uitbater van Circus Bouglione niet. De voorstellingen gaan gewoon door, zoals gepland. Per voorstelling mogen er tweehonderd mensen naar binnen, met mondmasker en op vertoon van het Covid Safe Ticket (CST).

alexandre_bouglione

“Wat kunnen we nog meer doen om het veilig te houden? Moeten we mensen verplichten om een astronautenpak aan te trekken? Ook al onze artiesten zijn gevaccineerd”, zegt Bouglione. “Als mensen zich laten vaccineren en niet meer naar culturele evenementen mogen, dan is de boodschap eigenlijk dat het vaccin niet deugt. Is het dat wat men wil?”

“Blijkbaar zijn er drie of vier plekken waar je niet besmet kan worden met het coronavirus. Ik had de tent misschien beter op een tram laten lijken, want in het openbaar vervoer zijn er geen problemen met overvolle trams, en daar wordt het CST niet gevraagd”, gaat Bouglione verder. “On nous prend vraiment pour des cons. De politiek wil de cultuursector doden."

'Burgemeesters steunen ons'

Afgelopen weekend hadden verschillende burgemeesters aangekondigd dat ze de sluiting van de cultuursector niet zullen handhaven. Ook Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, zei dat hij de politie niet zal sturen. “Hij stond gisteren nog in onze tent. Veel burgemeesters steunen ons. Op zulke momenten zien we bij sommige mensen ook veel kwaliteiten en begrip”, aldus Bouglione.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukte wel “dat burgemeesters verplicht zijn het besluit na te leven en de wet te handhaven”. “De politie mag me komen halen en meteen in de gevangenis stoppen”, zegt de Franse circusleider. “Er zijn landen waar mensen in de boeien geslagen worden als ze niet gaan werken. Hier is het omgekeerde aan de gang. Ça devient fou.”

Zo lang de politie niet naar het Flageyplein komt, gaan de shows dus verder. “Ik heb artiesten uit de hele wereld laten komen, mensen die al twee jaar zonder werk zitten. Na vier dagen kan ik hen niet zomaar naar huis sturen. De artiesten hebben me ook geholpen met het opzetten van de tent, want personeel had ik daar niet meer voor. Als we moeten stoppen moet De Croo de tent maar zelf komen afbreken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?