Vervoort moet toezien op naleving van maatregelen Overlegcomité

© ADW/BRUZZ
| Vooral de sluiting van de bioscopen en theaterzalen vanaf zondag bracht heel wat verontwaardigde reacties teweeg

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft contact opgenomen met de provinciegouverneurs en de Brusselse minister-president met de vraag toe te zien op de naleving van alle maatregelen van het Overlegcomité van afgelopen woensdag door de lokale overheden. Dat geldt ook voor de maatregelen die betrekking hebben op de cultuursector. Dat verklaart de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De politiemensen op het terrein en de lokale overheden zijn het best geplaatst om in te schatten waar en wanneer een tussenkomst van de politie noodzakelijk is, zo voegt ze eraan toe.

Vooral de sluiting van de bioscopen en theaterzalen vanaf zondag bracht heel wat verontwaardigde reacties teweeg, niet enkel van de cultuur- en evenementensector zelf.

Een aantal Brusselse en Waalse film- en theaterzalen legden zondag alvast de verplichting om te sluiten naast zich neer, terwijl verschillende burgemeesters aankondigden de politie niet te zullen vragen om op het verbod toe te zien. Ook de politie Brussel-Elsene zei geen tijd te hebben door de protestactie van de cultuursector op de Kunstberg.

BRUZZ deed navraag bij het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) om te weten hoe het Gewest zal toezien op de naleving van de nieuwe maatregelen. "De burgemeesters zijn verplicht het besluit na te leven en de wet te handhaven," klinkt het bij woordvoerster Nancy Ngoma. Donderdag wilde minister-president Vervoort, die aanwezig was op het Overlegcomité, zich niet uitspreken over de beslissing om de cultuurhuizen te sluiten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?