Veertig Brusselse cultuurhuizen blijven zondag toch open ondanks verbod

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 25 en zondag 26 december 2021
Updated: 26-12-2021 - 16:07

Hoewel het Overlegcomité eerder deze week een sluiting vanaf zondag oplegde, kondigen op dit moment maar liefst veertig culturele centra, bioscopen, theaters, concertzalen, cabarets en andere culturele plaatsen in Brussel aan dat zij hun programmering zullen voortzetten. Om 14 uur wordt bovendien een betoging georganiseerd op de Kunstberg.

Het Overlegcomité besliste woensdag dat de cultuurzalen in ons land vanaf 26 december opnieuw moeten sluiten. Als protest tegen de nieuwe maatregelen organiseert de cultuursector vanaf 14 uur een statische betoging op de Kunstberg. Maar daar blijft het niet bij: maar liefst veertig Brusselse cultuurhuizen kondigen aan hun programmering voort te zetten. Dat weet de beweging Still Standing for Culture.

“Ditmaal hebben wij zelfs de tijd niet gehad om acties op touw te zetten,” klinkt het op hun website. “Sinds woensdagavond komen er langs alle kanten reacties binnen.”

Still Standing For Culture roept mensen op om zich aan te sluiten bij de twee betogingen die op tweede kerstdag in Brussel en in Luik worden georganiseerd, en om de theaters, concertzalen, bioscopen en culturele centra te steunen die het verbod trotseren om de beslissing van het Overlegcomité aan de kaak te stellen.

Onder de veertig participerende cultuurhuizen bevinden zich zowel bioscopen, culturele centra, theaterzalen en meer. Zo geven onder meer Cinéma Palace, Kinograph, Théâtre de la Toison D’or, Théâtre des Tanneurs en Cirque Alexandre Bouglione aan open te blijven. Een aantal instellingen hanteert een eindejaarssluiting, maar is van plan om vanaf januari opnieuw de deuren te openen.

Lijst groeit aan

Aan Cinéma Palace verschenen zondagochtend alvast enkele bezoekers. "Ik weiger hieraan toe te geven," vertelt een moeder met kind aan onze reporter ter plaatse. "Deze maatregelen zijn overdreven."

Een andere bezoeker was dan weer niet op de hoogte van de sluiting. "Ik ben afkomstig uit West-Vlaanderen en ben hier op weekend. Ik kom hiernaartoe omdat ik tickets kreeg van mijn zoon. Ik vind het een onnozele maatregel, zeker als ik zie dat een deel van de kerstmarkt open mag blijven." De uitbater van Cinéma Palace bevestigt dat ze zich verzetten tegen de nieuwe maatregelen, maar benadrukt dat de bioscoop zich blijft houden aan alle andere maatregelen die eerder werden opgelegd, zoals de regels met betrekking tot afstand en ventilatie.

Ook White Cinema in winkelcentrum Docks kondigde uiteindelijk aan open te zullen blijven. "Afgelopen woensdag 22 december hebben wij met verbazing vernomen dat het Overlegcomité besloten heeft de culturele sector te sluiten,” reageert White Cinema bij La Dernière Heure. “Dit onrechtvaardige en discriminerende besluit heeft sindsdien geleid tot een reactie van onbegrip van zowel de publieke opinie, bepaalde politieke partijen en de meerderheid van deskundigen en virologen. Alle studies bewijzen dat bioscopen geen broeihaarden van besmetting zijn."

De lijst met protesterende cultuurhuizen blijft aangroeien. Ook in Wallonië kondigden tot op heden 42 cultuurhuizen aan de deuren niet opnieuw te sluiten. “Wij ontkennen niet dat de situatie complex is,” aldus Still Standing For Culture. “Maar we aanvaarden niet dat de regering maatregelen terzijde schuift zoals 100 procent telewerk, meer openbaar vervoer met verminderde capaciteit, democratisering van de toegang tot zelftests en FFP2-maskers, om in ruil eenvoudigweg alle culturele plaatsen te sluiten.”

Geen controles

Zaterdagavond bleek ook al dat bij politie en parket weinig animo bestaat om mogelijke overtreders van het verbod op cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen aan te pakken. Ook zondag laat politiezone Brussel Hoofdstad Elsene weten dat er momenteel geen controles gepland zijn.

Het is moeilijk in te schatten of er nu meer volk opdaagt voor een bioscoopbezoek, net op tweede kerstdag bovendien. "De mensen zijn blij dat ze kunnen komen en wij zijn blij dat ze er zijn. Laat ons zeggen dat het een goede zondag is op basis van de cijfers", vertelt Eric Franssen, directeur van Cinema Palace. De bioscopen gaan door met hun actie van burgerlijke ongehoorzaamheid en blijven voorlopig open. Mocht de politie in de komende dagen alsnog opdagen en boetes uitdelen, en mocht het publiek wegblijven, dan gaan de cinemazalen mogelijk wel terug toe.

In Cinéma Palace werd bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden het ventilatiesysteem verbeterd met sterkere filters en werden CO2-meters geplaatst. Op die manier kunnen ze garanderen dat de lucht goed is. Tussen elke filmsessie wordt de zaal ook nog 20 minuten verlucht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?