Zondag moet de cultuursector opnieuw op slot. Uit protest willen verschillende bioscopen en theaters de deuren toch openhouden. Zij krijgen in Brussel steun van onder meer burgemeesters Dilliès en Doulkeridis. “Ik ga de politie niet sturen om cultuur- en bioscoopzalen te controleren.” Ook bij politie en parket is bijzonder weinig animo om de overtreders aan te pakken.
Burgemeesters willen geen politie sturen naar protesterende cultuurhuizen
Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf 26 december een verbod in te voeren op binnenevenementen, waaronder cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen. Uit protest komt de cultuursector zondag op straat en verschillende bioscopen en theaters hebben aangekondigd dat ze de nieuwe regels niet zullen volgen, en open blijven. Zij vinden dat ze al genoeg bewezen hebben dat de zalen veilig zijn voor het publiek en de werknemers.
Verschillende Brusselse burgemeesters reageren verontwaardigd op de beslissing om de cultuursector te sluiten en kondigen aan dat ze niet de politie zullen sturen naar cultuurhuizen die de laatste beslissing van het Overlegcomité naast zich neerleggen.
“Het maximumaantal toeschouwers blijft beperkt tot tweehonderd en de andere maatregelen moeten gevolgd worden”, verduidelijkt burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR) voor RTL. “Ik roep niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ik ga ook geen combi’s sturen.”
'Symbolische vergissing'
Ook burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis geeft aan dat hij geen politiewagens gaat sturen naar cultuur- of bioscoopzalen die open blijven. “Het Overlegcomité heeft al een symbolische vergissing gemaakt. Daar ga ik geen vergissing aan toevoegen”, zegt Doulkeridis. “Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren.”
De agenten van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zullen zondag geen controle uitvoeren op de bioscopen die beslist hebben om wel open te blijven, bevestigt ook de zone aan persbureau Belga. "Wij hebben geen tijd om de bioscopen te controleren", zegt de woordvoerster van de zone, Ilse Van de keere. "We moeten ook al de betoging van de cultuursector in goede banen leiden", voegt ze nog toe.
Vanuit gerechtelijke hoek komen er gelijkaardige signalen. “Als openbaar ministerie moet je een slim vervolgingsbeleid hebben”, zegt voorzitter van het college van procureur-generaals Ignacio de la Serna aan RTL. “Er zijn zoveel andere echte criminele fenomenen die meer prioritair zijn. We gaan de politie niet vragen om de wacht te houden voor de theaterzalen of om systematisch pv’s op te stellen.”
Lees meer over: Brussel , culture , cultuurprotest , bioscopen