Delegatie van actievoerders Muntplein ontmoet Sophie Wilmès

© Belga
22/04/2021

Enkele vertegenwoordigers van het collectief Bezet La Monnaie Occupée, dat een deel van De Munt (of 'La Monnaie', zoals het in het Frans heet) bezette, het operahuis in het centrum van Brussel, zijn donderdagvoormiddag ontvangen door minister van Federale Culturele Instellingen Sophie Wilmès (MR). Dat deelt het collectief donderdag mee.

Een kleine groep actievoerders, die zwarte plastieken vogels bij zich droegen, ondersteunden hun vertegenwoordigers voor het kabinet. Door geluiden van vogels na te bootsten, riepen ze op een symbolische manier op om de culturele wereld toe te laten om weer van zich te laten horen.

Hun vertegenwoordigers legden naar eigen zeggen binnen uit in welke precaire situatie jongeren uit de culturele sector zich bevinden en hoe dringend het is dat de politiek daar een antwoord op biedt. In de aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag eisen ze daarom, ondanks de haperende coronacijfers, de heropening van alle cultuurzalen: theaters, concertzalen, bioscopen, buurtcentra, enzovoort.

Daarnaast eisen ze dat de overheid de zalen financieel zou ondersteunen, zodat ze veilig zijn bij hun heropening. Het collectief verwacht ook "een massale en structurele herfinanciering van de culturele sector, een plan ter ondersteuning van de werkgelegenheid voor werknemers in onzekere banen en studenten, in overleg met de organisaties die hen vertegenwoordigen".

'In vergetelheid'

Minister Wilmès zou herhaaldelijk gezegd hebben dat ze hun eisen hoort. Het collectief wil nu ook een gesprek met premier Alexander De Croo (Open VLD). "We zouden willen dat de cultuursector eindelijk op een Overlegcomité aan bod komt", zegt Oscar Briou, die op het kabinet-Wilmès ontvangen werd.

"Een jaar geleden zijn grote delen van de samenleving in vergetelheid geraakt. Vanop de trappen van De Munt zien we de menigte van de Nieuwstraat en wij geven het woord aan de verliezers van de crisis. De crisis heeft ongelijkheden blootgelegd in het systeem en we zouden een ander paradigma willen."

De bezetting van De Munt, of toch van de inkomhal ervan, begon op 3 april en liep tot zondagavond. Maar dinsdagavond hervatten wel de politieke en artistieke tribunes op het podium op het Muntplein. Doel is een band te smeden met de bevolking, maar tegelijk ook ongelijkheden aan de kaak te stellen die versterkt werden door de maatregelen om de coronpandemie te bestrijden. Niet alleen in de cultuursector, maar ook elders in de samenleving.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni