Archieffoto.

Brussel raakt Vlaams muziekarchief kwijt aan Gent

© Belga
15/06/2023

Het Vlaams muziekarchief verhuist deze zomer meer dan 40.000 platen en cd's van Brussel naar de Muziekbibliotheek van het KASK & Conservatorium in Gent. Dat meldt Kunstenpunt, het steunpunt voor de professionele kunsten in de beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek, donderdag.

Kunstenpunt ontstond in 2015 als gevolg van een fusie van het Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst (BAM), het Vlaams Theaterinstituut (VTi) en Muziekcentrum Vlaanderen. Zo kwamen de collectie van Nederlandstalige theaterteksten en het Vlaams muziekarchief onder de vleugels van Kunstenpunt.

Meer dan 7.000 Nederlandstalige theaterteksten verhuisden begin dit jaar van het RITCS in Brussel naar de Theaterbib van OPENDOEK in Antwerpen: daar zijn 23.000 Nederlandstalige teksten verzameld, die geconsulteerd of uitgeleend kunnen worden. Het muziekarchief bestaat op zijn beurt uit een aantal schenkingen en wordt sinds 2000 aangevuld met elke nieuwe muziekuitgave uit de Vlaamse muziekscene. Vandaag telt het meer dan 40.000 platen en cd's. Het is ondergebracht in een kelder onder de Brusselse Financietoren, waar geen ideale omstandigheden zijn voor een archief, en niet toegankelijk voor het publiek.

Alle lof van Jambon

Daar komt verandering in. Kunstenpunt, dat voorlopig eigenaar blijft, verhuist het volledige Vlaams muziekarchief naar een locatie van KASK & Conservatorium in de Geraard de Duivelstraat aan de Reep in Gent. Daar komt een luisterpunt en zal het mogelijk zijn evenementen en exposities te organiseren. Kunstenpunt blijft zich, samen met het steunpunt voor artiesten en de muzieksector VI.BE en het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed CEMPER, inzetten om het archief verder aan te vullen met nieuwe muziek.

Het "toegankelijk en toekomstbestendig onderkomen" van het muziekarchief stemt Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon tevreden. "Alle lof ook aan KASK & Conservatorium voor het bewaren en ontsluiten ervan, voor onderzoekers en toekomstige generaties kunstenaars en publiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Muziek , Vlaams muziekarchief , Jan Jambon , Cultuur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni