Iconische voertuigen van James Bond te zien in Paleis 1 op de Heizel

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 7 december 2022

In Paleis 1 van Brussels Expo stappen bezoekers de komende maanden binnen in de wereld van de Britse geheime agent James Bond. De tentoonstelling 'Bond in Motion' vertelt van 9 december 2022 tot 14 mei 2023 alle verhalen achter een vijftigtal iconische voertuigen van 007.

James Bond is zonder twijfel de beroemdste spion ter wereld, maar zijn exclusieve auto's, motoren, boten, vliegtuigen en helikopters zijn al even beroemd. Van Sean Connery tot Daniel Craig, elke acteur die in de rol van Bond kroop, kon rekenen op geweldige technische en creatieve snufjes die hem in zijn voertuigen net dat voordeel gaven op de vijand.

'Bond in Motion' toont een selectie van schaalmodellen die voor de special effects werden gebruikt, maar vooral een enorme collectie van voertuigen die recht uit de films komen. Ze zijn elk vergezeld van filmfragmenten die uitleg bieden en herinneringen tot leven brengen aan alle spectaculaire stunts van Bond.

"Er zijn heel wat voertuigen die nog nooit eerder getoond werden", zegt Chris Corbould, special effects-coördinator die al aan vijftien Bond-films meewerkte. "Ik herinner me hoe we de gadgets in de Aston Martin staken, hoe we het Londens metrostel crashten, met alle problemen en uitdagingen van dien. Het brengt herinneringen van wel dertig jaar geleden terug."

De expo is ingedeeld in drie delen: ter land, ter zee en in de lucht. Zo komen er ook een jetski, een hovercraft en zelfs een cellokoffer aan bod. Een geblutste Land Rover, een in brand gestoken Jaguar en een neergekwakte helikopter maken allemaal deel uit van het decor. De absolute parels van de tentoonstelling zijn de Aston Martin DB5 uit 'No Time To Die' en het Londens metrostel uit 'Skyfall'.

Na het bezoek kan het publiek terecht in een British Bar, waar de typische vodka martini van James Bond, "shaken, not stirred", geserveerd wordt. "James Bond is een Brits icoon, maar hij is ondertussen meer dan Brits. Hij is internationaal gekend en mensen van over de hele wereld hebben van zijn films genoten. Daarom is het geweldig om het beste uit die films, de voertuigen, de attributen en de scènes, hier in Brussel te zien", vertelt Martin Shearman, Brits ambassadeur in België, die samen met Brussels burgemeester Philippe Close (PS) de expo opende.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?