Kunstenaars vinden onderdak in Brusselse gemeenschapscentra

atelier_kunstenaar.png
© Pascal Smet
© Pascal Smet

De N22, het netwerk van de 22 Brusselse gemeenschapscentra, deed twee maanden geleden een oproep aan professionele kunstenaars die een gratis zaal konden gebruiken. De nood was weer hoog dit jaar, want maar liefst 70 kunstenaars trekken deze zomer naar een plek in de gemeenschapscentra.

Vorig jaar voerde het kunstenaarscollectief Level Five een onderzoek uit naar de noden omtrent de werkplekken voor kunstenaars in Brussel. De conclusies van dit onderzoek wierpen meer licht op de situatie: ongeveer de helft van de kunstenaars werkt thuis; 60,4% gaf aan dat thuiswerk niet bevorderend is voor hun praktijk en dat het financiële of de moeilijkheid om een atelier te vinden de meest gegeven reden was voor thuiswerk. Level five heeft de oproep van de N22 mee verspreid.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil zich er op toeleggen geschikte ateliers vrij te maken, onder het Plan Atelier. “Veel van onze kunstenaars zijn op zoek naar een geschikte atelierruimte. We stellen het patrimonium van de VGC daarom zoveel mogelijk ter beschikking. Zo zorgen we ervoor dat Brussel één van de artistieke hotspots in de wereld is én blijft.” zegt Pascal Smet.

Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tijdens de zomer liggen de meeste activiteiten van de gemeenschapscentra stil, niet alle lokalen worden dan optimaal benut. Daarom stelt de N22 ze graag ter beschikking voor kunstenaars in nood. In totaal worden 42 zalen gedurende twee maanden opengesteld. Binnen de kunstenaars is er een grote diversiteit. Mensen komen zowel uit het circus, de dansscène, de performance als de multimedia.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?