| Margaux ontdekt tijdens de restauratie van een gravure, een andere gravure uit de zestiende eeuw

Stagiaire ontdekt Bruegelprent tijdens restauratie

AD
27/08/2022

Margaux Nogues (23) overtrof zowat alle verwachtingen tijdens haar stage aan de Koninklijke Bibliotheek (KBR) op de Kunstberg. Tijdens de restauratie van De Keisnijding, een gravure naar een ontwerp van Pieter Bruegel de Oude, ontdekte de Franse studente een tweede prent op de achterkant van de gravure. Volgens de bibliotheek gaat het om “een uitzonderlijke vondst”.

De Keisnijding was toe aan een grondige restauratiebeurt, maar de prent zat volledig vastgelijmd aan een zuur karton.

“Zuur karton is niet alleen schadelijk voor de prent, maar maakt het bovendien onmogelijk om de achterkant ervan te restaureren”, legt de KBR uit in een persbericht.

“De verwijdering van het karton stelt de restaurator in staat om het document te herstellen”, klinkt het.

In bad

Margaux kreeg de opdracht om het karton te verwijderen. Aan de Franstalige omroep RTBF vertelt de studente hoe ze precies te werk ging.

“Ik heb de prent in een bad met warm water geplaatst. Het karton kwam heel gemakkelijk los”, vertelt ze. “Toen ik het er afhaalde, ontdekte ik een ander werk aan de achterkant: een tweede gravure van Bruegel.”

Het gaat om een gravure van het werk "Patientia" uit 1557. "Het was een zeer belangrijk moment en echt het hoogtepunt van mijn stage", aldus Margaux.

Pieter van der Heyden

Voor alle duidelijkheid: de prent die Margaux ontdekte, is niet van de hand van Bruegel zelf. Het gaat om gravures die in de jaren 1560 zijn uitgevoerd door Pieter van der Heyden, naar ontwerpen van Pieter Bruegel de Oude.

Proefdruk

De Koninklijke Bibliotheek laat ook weten dat recto-verso drukken allesbehalve gebruikelijk was in de 16de eeuw. “Het is heel ongebruikelijk om twee gravures op voor- en achterzijde van een blad aan te treffen”, klinkt het in het persbericht.

De KBR vermoedt dat de prent op de achterkant een soort proefdruk was, die initieel niet voor de reguliere markt bestemd was.

‘Uitzonderlijke vondst’

De Koninklijke Bibliotheek had reeds drie afdrukken van de Patientia in haar verzameling, maar zegt dat het “een uitzonderlijke vondst blijft”. De gravures maken deel uit van de collectie van de KBR en zullen dus niet te koop worden aangeboden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni