Vaartkapoen heropent midden november en moet creatieve hub worden

© Belga
12/10/2023

Gemeenschapscentrum Vaartkapoen (VK) zal na langdurige renovatiewerken op 17 november opnieuw de deuren openen. Dat meldt het kabinet van Brussels staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels). De concertzaal van de VK in hartje Molenbeek beroert al sinds de jaren tachtig het Brusselse nachtleven.

De voorbije vier jaar is het gebouw in de Sint-Jozefstraat aan een grondige renovatie onderworpen. "Aan de kant van de Sint-Jozefstraat gingen enkele bouwvallige kraakpanden tegen de vlakte en maakten plaats voor een publieke tuin die een broodnodige dosis ademruimte, zonlicht en rust brengt in de dichtbebouwde stadswijk rondom. Via de groene doorgang die ontstaat, kan je nu helemaal doorlopen tot de Pastorijstraat", aldus het kabinet-Persoons.

Renovatiewerken

Daarbij werd ook de concertzaal onder handen genomen, vooral om te voldoen aan de huidige geluidsnormen voor concertzalen in de stad. De concertzaal is nu volledig akoestisch geïsoleerd en kan 480 feestvierders welkom heten. "De VK zal de komende jaren helemaal openbloeien tot een creatieve, culturele hub. Net door haar formaat kan deze plek een scherp muzikaal programma op de agenda zetten dat focust op interculturele muziekstromingen, minstens 50 procent vrouwen op het podium en stedelijk talent", maakt Persoons zich sterk.

Het gebouw is ook heel wat ecologischer dan vroeger. Het sanitair maakt tegenwoordig gebruik van regenwater, er is hoogrendementsglas geplaatst in de raamkozijnen, de binnenplaats werd deels onthard en behoudt de VK-trompetboom als centraal ontmoetingspunt. Ook werd het gebouw extra geïsoleerd en werd de binnentuin voorzien van geluidswerende wanden.

De totale projectkost bedraagt ruim 11 miljoen euro, waarvan 6 miljoen euro gefinancierd is door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), 2,25 miljoen euro afkomstig is van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (de helft van Europa, de helft van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en 3,1 miljoen euro bijgedragen is door de Vlaamse Gemeenschap.

34bcda29-vknieuw-gebouw-photo-byred-le-rouge-1.jpg

| De nieuwe Vaartkapoen in Molenbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , culture , GC De Vaartkapoen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni