| Het werk in GC De Vaartkapoen krijgt de naam ‘Into the Palm, the Birds...’

Kunstwerk Mehdi-Georges Lahlou ingehuldigd aan de Vaartkapoen

JDK
© BRUZZ
09/09/2023

GC De Vaartkapoen is nog niet officieel open, dat staat gepland voor november. Toch vond er al een eerste officiële inhuldiging plaats voor een nieuw werk van kunstenaar Mehdi-Georges Lahlou. Het werk aan De Vaartkapoen is zijn eerste werk in de Brusselse openbare ruimte.

De werken van de Frans-Marokkaanse kunstenaar Lahlou zijn bekend van zijn grote overzichtstentoonstelling in de Centrale for Contemporary Art die nog tot eind september loopt. Voor het werk in Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen ‘Into the Palm, the Birds...’ combineert hij zowel beeldhouwkunst, geluid als licht en betrok hij de diverse gemeenschappen van Sint-Jans-Molenbeek in zijn kunstwerk.

“De Molenbekenaars wachten al jaren op de heropening van hun gemeenschapscentrum. Vandaag krijgen ze al een voorsmaakje dankzij de inhuldiging van dit prachtige kunstwerk,” aldus VGC-collegelid Ans Persoons, bevoegd voor Cultuur, Jeugd en Sport.

kunstwerk_vaartkapoen_Lahlou.jpeg

| Het kunstwerk neemt de vorm aan van een holle palmboom.

Holle palmboom

‘Into The Pand, The Birds…’ neemt de vorm aan van een holle palmboom met één ingang en een bank binnenin waar mensen kunnen zitten en rusten. Je hoort er een koor van geluiden, liederen en muziek die in Molenbeek zelf geproduceerd werden. Als motief suggereert de palm warmte en roept hij de hete, gele stralen van de zon op.

De selectiecommissie loofde het werk omwille van de betrokkenheid van de Molenbeekse burgers en omwille van de poëtische gelaagdheid van het werk van Lahlou waar thema’s als religie, klimaat, identiteit en gender aan bod komen.

Heropening november

In 2016 kwam de VK nog in zwaar onweer terecht toen de werkingssubsidies werden geschrapt. Enkele jaren later is de concertzaal in een volledig nieuw jasje gestoken en klaar voor de toekomst. De heropening zal plaatsvinden in november. Het nieuwe pand bevindt zich op de groene doorsteek tussen de Pastorijstraat en de Sint-Jozefstraat.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni