| De nieuwe VK in de Sint-Jozefstraat.

Concertzaal Vaartkapoen heropent in november op nieuwe locatie

JP
© BRUZZ
10/07/2023

De concertzaal Vaartkapoen in Molenbeek kondigt aan dat het in november heropent op de vernieuwde locatie. Het pand bevindt zich op de groene doorsteek tussen de Pastorijstraat en de Sint-Jozefstraat. De verhuizing staat gepland voor midden september, halverwege november heropent de zaal voor publiek na een jarenlange renovatie.

Concertzaal Vaartkapoen heeft een belangrijke renovatie ondergaan, die in 2017 werd aangekondigd. Tijdens de werkzaamheden zijn geluidsmetingen uitgevoerd om overlast voor de buurt te minimaliseren. Daarna werd beslist om een 'box in the box' constructie te installeren, waardoor concerten zonder geluidshinder voor de buren kunnen plaatsvinden.

Naast de vernieuwde concertzaal zijn ook andere faciliteiten aangepakt. Zo is er een ruimte voor 'artists in residence' met overnachtingsmogelijkheden en werkplekken. Het onthaalgedeelte omvat een café-restaurant met glazen wanden. De feestelijke opening van het gerenoveerde gebouw staat gepland voor vrijdag 17 november.

Meer dan muziek

Met een capaciteit van 480 personen wil Vaartkapoen een gevarieerd aanbod aan muziekprogrammering kunnen aanbieden. Daarnaast zijn er op verschillende verdiepingen activiteitenruimtes beschikbaar voor cursussen en workshops. Ook is er een hangar in de tuin, voorzien van geluidswerende wanden om overlast voor de buren te minimaliseren. Deze ruimte biedt mogelijkheden voor activiteiten met en voor de buurt.

Onlangs heeft concertzaal Vaartkapoen ook een nieuwe muziekprogrammeur aangesteld: Eric Cyuzuzo is sinds twee weken in dienst en was eerder verantwoordelijk voor onder andere het avondprogramma van Kunstenfestivaldesarts. "De nieuwe inhoudelijke muziekkeuzes voor 2023 zijn van cruciaal belang voor de erkenning binnen het Kunstdecreet," zegt centrumverantwoordelijke Walter Salender. Die concertwerking hing tijdelijk aan een zijden draadje.

En er is nog meer artistiek nieuws: op vrijdag 8 september is de officiële inhuldiging van een nieuw werk van kunstenaar Mehdi-Georges Lahlou. Zijn werk is bekend van zijn grote overzichtstentoonstelling de Centrale for Contemporary Art, die nog tot september loopt. Het werk voor Vaartkapoen is zijn eerste werk in openbare ruimte.

Twee jaar later dan gepland

Hoewel het project oorspronkelijk twee jaar geleden voltooid had moeten zijn, hebben verschillende factoren voor vertraging gezorgd. Denk onder andere aan vertraagde leveringen tijdens de coronapandemie en prijsstijgingen door de inflatie.

Daarnaast was de keuze voor de 'box in the box' een complexe politieke beslissing, waarvoor veel overleg nodig was. Ook technisch was het ingewikkeld, want het gebouw moest volledig worden gefundeerd. Gezien er een twintigtal eigendommen grenzen aan het gebouw, gebeurde dat in kleine etappes om trillingen en hinder bij de buren zoveel mogelijk te voorkomen. "Een huzarenstukje," blikt Salender terug.

De komende maanden zal het personeel van Vaartkapoen het gebouw verder inrichten, denk bijvoorbeeld aan de installatie van geluid en licht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni