Vaartkapoen krijgt extra budget voor geluidsdichte concertzaal

JP
© BRUZZ
30/03/2022
Updated: 30/03/2022 15.00u

Bovenop de al vrijgemaakte budgetten voor de renovatie van het Molenbeekse gemeenschapscentrum De Vaartkapoen maakt de Vlaamse Gemeenschapscommissie VGC nog eens anderhalf miljoen vrij voor een vernieuwde concertzaal. Die zal daardoor aangepast kunnen worden aan de huidige normen en zal geluidshinder voor de buurt beperken.

De werf voor de vernieuwing van De Vaartkapoen is momenteel aan de gang. Er komt een groene doorsteek, een ruim café, een ruimte voor artists in residence en een polyvalente hangar.

Voor die werken werd eerder ruim 7 miljoen euro vrijgemaakt door de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via EFRO-middelen (Europese fondsen). Maar De Vaartkapoen beschikte nog niet over een concertzaal die voldoet aan de huidige geluidsnormen. Het College van de VGC maakt daarom bijkomende middelen vrij voor de concertzaal, goed voor ruim 1,5 miljoen euro aan extra budget. De zaal zal ook gebruikt kunnen worden voor fuiven.

Brussels DNA

De concertzaal Vaartkapoen of VK maakt al sinds de jaren 1980 deel uit van het Brusselse DNA, verklaart Pascal Smet (One.brussels-Vooruit), collegelid voor Gemeenschapscentra, Cultuur, Jeugd en Sport, die keuze. Bands als The Fugees, Queens of The Stone Age en Rage Against The Machine passeerden er voor hun grote doorbraak.

In de zomer van 2023 zal De Vaartkapoen na jaren van verbouwingen opnieuw de deuren openen in de Molenbeekse Schoolstraat. De architecturale ingrepen in het gebouw moeten het gemeenschapscentrum nog meer als muziekcentrum op de kaart zetten. De nieuwe muziekzaal kan maximaal vijfhonderd bezoekers ontvangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws , Muziek , De Vaartkapoen , Gemeenschapscentrum , gemeenschapscentra , Pascal Smet , concertzaal , fuifzaal , fuiven , VK Concerts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni