VUB-studenten scoren in Campus Cup: 'Nu nog bekend genoeg worden voor Slimste Mens'

Andy Furniere
© BRUZZ
15/06/2022

| VUB-studenten Ilias, Gertjan, Emma en Anna maken indruk in de Campus Cup op VRT dankzij hun grondige voorbereiding.

Terwijl de examens volop bezig zijn, kun je op Eén studenten zien zweten in de populaire quiz De campus cup. Onder hen een VUB-team van de opleiding Toegepaste Taalkunde dat zich grondig voorbereidde. “Wij kennen de namen van alle Amerikaanse presidenten én van alle Spice Girls.”

Wie is het team Toegepaste Taalkunde van de VUB?

Ilias M’Rabet (22)
Tweede bachelorjaar
Combinatie Engels-Spaans
Afkomstig van Jette, wonend in Asse
Sportjunkie en competitiebeest in het algemeen

Gertjan De Glas (27)
Tweede bachelorjaar
Combinatie Nederlands-Engels
Afkomstig van en wonend in Ninove
Allesweter en Blokken-fan

Emma Runacres (19)
Tweede bachelorjaar
Combinatie Engels-Spaans
Afkomstig van en wonend in Brussel, nabij het Jubelpark
Hyperactief en beslissend op de cruciale momenten

Anna Dheedene (20)
Tweede bachelorjaar
Combinatie Nederlands-Engels
Afkomstig van en wonend in Molenbeek
Ploegkapitein met fotografisch geheugen

Voor de vierde keer strijden universiteits- en hogeschoolstudenten uit heel Vlaanderen en Brussel om De campus cup – de wisselbeker uit het gelijknamige televisieprogramma gepresenteerd door Otto-Jan Ham. Vier VUB-teams schreven zich in om de beker in de vorm van een boekentoren voor de eerste maal mee naar Brussel te proberen brengen. De opnames zijn al achter de rug, maar pas op 30 juni weten we of dit gelukt is. Bij het ter perse gaan zijn er nog twee VUB-ploegen in de running, waaronder het team van de richting Toegepaste Taalkunde aan de VUB. Nochtans scheelde het maar een haar of ze lagen er in de eerste ronde al uit. Omdat hun tegenstanders (KU Leuven - Biochemie en biotechnologie, red.) de allerlaatste vraag fout beantwoordden, gingen ze met de hakken over de sloot door. Die beslissende vraag luidde: 'Welke titel draagt het staatshoofd van China?'. Hoewel hij het misschien graag zou willen, mag Xi Jinping zich geen keizer noemen, maar wel president.

Ilias: Die stilte na dat laatste antwoord… Dat waren zonder twijfel de langste seconden uit mijn leven.
Anna: Emma en ik waren heel hard in elkaars hand aan het knijpen. Het was enorm spannend, omdat we het zelf niet meer onder controle hadden.
Emma: Ik ben normaal helemaal niet emotioneel, maar ik kan al verklappen dat je me zal zien wenen.
Ilias: En mij nog een paar keer zal horen vloeken ( lacht ).

“Toen De campus cup van start ging, werd het meteen een levensdoel om ooit deel te nemen”

Anna Dheedene, ploegkapitein

Campus cup quizz: Anna Dheedene, studente Toegepaste Taalkunde aan de VUB

Je hebt inderdaad een paar keer stevig zitten foeteren op jezelf in die eerste ronde. Had jij het meeste last van de zenuwen, Ilias?
Ilias: Ik ben sowieso nogal luidruchtig en erg aanwezig, maar ik heb ook veel last van plankenkoorts. Gewoon een presentatie voor de klas geven, is voor mij een enorme opgave. Ik kan dat gewoon niet, hoe gemakkelijk het onderwerp ook is. Er gaat altijd zeer veel druk mee gepaard. Ik was dus inderdaad gestresseerd, om het zacht uit te drukken.
Emma: Maar je bent wel blijven antwoorden. Je hebt je echt helemaal gegeven.
Gertjan: Inderdaad, ik wil niemand dissen, maar bij bepaalde andere teams zaten er mensen die door de stress hun mond bijna niet hebben opengedaan.
Ilias: Ik ben ook enorm veeleisend voor mezelf. Daarom sla ik me nogal snel voor het hoofd als ik een fout maak.
Emma: Terwijl we allemaal geblunderd hebben.

Jullie gaan elkaar in ieder geval niet dissen, dat is duidelijk. Zijn jullie een echte vriendengroep?
Anna: We kenden elkaar eigenlijk niet goed voor we ons inschreven. Ondertussen zijn we wel heel close geworden.
Ilias: Je groeit automatisch meer naar elkaar toe, want je leert elkaar snel veel beter kennen tijdens zo'n avontuur. Ook elkaars slechte kantjes natuurlijk, wanneer je met stressmomenten te maken krijgt.

Emma: Ik moet toegeven dat ik door de stress nogal springerig word. Als ik naar mezelf kijk op televisie, valt het me op hoe expressief ik soms reageer.
Ilias: Laat ons zeggen dat ze me een paar keer vermoord heeft met haar blik.
Emma: Dat is waar, in het heetst van de strijd. Maar ik voel me daar dan meteen schuldig over.

1804 Campuscup 2

| Ilias, Gertjan, Emma en Anna van het VUB-team Toegepaste Taalkunde.

Hoe zijn jullie samen in de televisiestudio beland, als jullie voordien niet close waren?
Anna: Ik heb daarvoor het initiatief genomen. Toen De campus cup van start ging, werd het een levensdoel om ooit deel te nemen (lacht ).

Weer iets van die bucketlist geschrapt. Klopt het trouwens dat Ilias er als laatste is bijgekomen?
Ilias: Ik was inderdaad het laatste puzzelstukje. Ik zat met Gertjan en een andere vriend in de VUB-cafetaria toen Anna erbij kwam zitten. Ze heeft het eerst gevraagd aan die vriend, trouwens. Toen die weigerde, vroeg ze of ik het niet zag zitten. Ik denk dat ik misschien zevende keus was.

"Toegepaste Taalkunde is op een bepaalde manier een tweelingzusje van fysica, maar dat is totaal niet geweten"

Emma Runacres, tweede bachelorjaar Toegepaste Taalkunde

Campus cup quizz: Emma Runacres, studente Toegepaste Taalkunde aan de VUB

Anna: Dat was de eerste keer dat ik met Ilias heb gepraat. Het was een aartsmoeilijke zoektocht. Op den duur sprak ik gewoon alle jongens van onze richting aan, zelfs al had ik hen nog nooit gezien.
Emma: Een tweede jongen vinden was problematisch. In onze opleiding zitten er nu eenmaal veel meer meisjes dan jongens.
Gertjan: Dat is een cliché over taalrichtingen dat inderdaad klopt.

Zijn er clichés die enkel vooroordelen zijn?
Emma: Er wordt vaak nogal meewarig gedaan over humane wetenschappen. Sommigen vinden dat dat richtingen zijn voor mensen die minder slim zijn omdat ze minder goed zijn in wiskunde, alsof enkel exacte wetenschappen échte wetenschappen zijn. Terwijl wij heel analytisch leren denken of neurolinguïstiek studeren. Toegepaste Taalkunde is op een bepaalde manier een tweelingzusje van fysica, maar dat is totaal niet geweten. Ik hoorde iemand op sarcastische toon zeggen: 'Toegepaste Taalkunde, oei, dat gaat wat geven!'

De Spice Girls

De campus cup is niet de eenvoudigste quiz. Presentator Otto-Jan Ham zei daarover ooit in De Morgen : 'Als je op zoek gaat naar de slimste studenten, moet je de lat hoog durven te leggen. De kandidaten die bij ons passeren, zijn de advocaten, politici of wetenschappers van morgen. De mensen in wier handen we onze toekomst leggen. Dat kunnen maar beter grote geesten zijn.'
Gertjan: Wanneer ik bij mijn oma ga eten, staat Blokken altijd op, zodat ik waarschijnlijk al zo'n 3.000 afleveringen heb gezien. Ik kan je met honderd procent zekerheid zeggen dat de moeilijkheidsgraad bij De campus cup een stuk hoger ligt. Ze durven bijvoorbeeld al eens vragen naar de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen.

VUB-studenten maken indruk in de VRT-quiz Campuscup met Otto-Jan Ham

| Ilias (links): "Na de examens volgt eerst een week platte rust. De combinatie van De campus cup en het voorbereiden van de examens is mentaal een zware dobber geweest."

Zijn de anderen ook quizfans?
Emma: Ik kom uit een familie van quizzers. We sturen bijvoorbeeld dikwijls fijne online quizzen naar elkaar door.
Anna: Bij mij doen er ook verschillende familieleden dikwijls mee aan quizzen, maar ik mocht tot nu toe niet deelnemen in hun ploegjes. Ik ben wel heel competitief ingesteld.
Ilias: Ik heb best wel wat ervaring en ben extreem competitief ingesteld, ik wil echt niet verliezen. Maar mijn entourage geloofde er niet echt in. 'Wat ga jij op televisie doen?' kreeg ik als opmerking.

Hoe hebben jullie je voorbereid?
Gertjan: (snel ) Niet!
Anna: Dat is niet helemaal waar. We zijn verschillende keren samengekomen om te oefenen, met bijvoorbeeld weetjes over dieren en oceanen. We hebben ook gestudeerd op vlaggen en hoofdsteden. Daarnaast hebben we allemaal van buiten geleerd welke presidenten er op Amerikaanse munten en dollarbiljetten staan én kennen we alle Spice Girls. We vertonen trouwens allemaal overeenkomsten met een van hen.

1804 Campuscup 1

| Ilias, Gertjan, Emma en Anna in de studio tijdens de Campus cup.

Ik ben benieuwd…
Anna: Emma is Baby Spice, Ilias Sporty Spice, ik ben zelf Ginger, Scary en Posh Spice en Gertjan is Old Spice. Die laatste hebben we zelf bedacht.

Wat maakt jullie tot een sterke quizploeg?
Ilias: We voelen elkaar goed aan, op het telepathische af soms, en kunnen eerlijk tegen elkaar zeggen dat we ergens minder goed in zijn. Daarnaast zijn we heel complementair. Anna heeft een fotografisch geheugen en kan zich enorm goed concentreren, Gertjan weet over alles wat, Emma geeft belangrijke antwoorden op beslissende momenten en ik weet nogal wat over sport.

Nu ben je te bescheiden. In de eerste ronde werd duidelijk dat je ook veel weet over Marvel (voor oudere lezers: het stripuniversum waar bv. Spider-Man in rondklimt, red.).
Ilias: En dat terwijl Gertjan degene is die bijna altijd met een Marvel-shirt in de les zit. Ik ben eerder een bescheiden fanboy.

Gertjan, als wijsheid met de jaren komt, heb jij een voordeel in de quiz. Je bent 27. Dat wordt stilaan opletten voor de stempel 'eeuwige student'.
Anna: Het scheelde niet veel of hij mocht niet meedoen door de leeftijdsgrens.
Gertjan: Ik heb eerst Taal en Letterkunde gestudeerd en heb daarna een lerarenopleiding gevolgd, maar dat ging ten koste van mijn mentale gezondheid. Je krijgt absurd veel werk, waarvan een enorme hoeveelheid administratie. Daarom ben ik overgeschakeld op iets helemaal anders: een opleiding beenhouwer. Maar dat bleek niet mijn ding. En dus ben ik naar talen teruggekeerd.

Hoe belangrijk is jullie ploegkapitein?
Gertjan: Zij kan echt de baas spelen, en ik zeg dat met heel veel liefde.
Ilias: Ze is de mama van de groep. Het is ongelooflijk wat zij allemaal regelt, qua administratie bijvoorbeeld, en op de moeilijke momenten kan ze iedereen rustig houden.
Gertjan: Anna is een machien . Onvoorstelbaar hoeveel praktische zaken zij op zich heeft genomen. Dat zou mij in een crisis storten.

Anna, blijkbaar heb je het initiatief genomen om net voor de wedstrijd even samen te mediteren?
Anna: Ik heb zelf ervaring met stress en ik wist dat dat de allergrootste killer zou zijn tijdens de wedstrijd. Je zag dat ook: veel teams liepen in de studio rond als kippen zonder kop. Dat momentje met mindfulnessoefeningen, net voor het opkomen, heeft ons wel geholpen.
Gertjan: Ik rookte toen ook nog een sigaretje. Dat is een persoonlijk ritueel. Maar het heeft inderdaad zot goed gewerkt. Ik heb die mindfulness- techniek nog wel eens gebruikt om 's avonds te stoppen met piekeren en in slaap te raken.
Emma: Om mijn energie te kanaliseren was dat voor mij ook belangrijk. Ik ben nogal hyperactief. Tijdens het studeren doe ik daarom soms nog weleens zo'n oefening.

Tijd om jullie terug te laten studeren. Koesteren jullie al plannen voor na de examens?
Ilias: Vooreerst een week platte rust. De combinatie van De campus cup en het voorbereiden van de examens is mentaal een zware dobber geweest.
Anna: Ik zou iedereen in de vakantie terug samen willen brengen in Oostende. En jullie zijn ook uitgenodigd in ons familiehuisje in de Ardennen. Daar moeten we zeker eens met zijn allen naartoe. ( praten wat over en weer ) Jullie hebben geen controle over jullie eigen levens, dat beseffen jullie toch?
Gertjan: Een beter voorbeeld van Anna's rol in de groepsdynamiek ga je niet krijgen ( lacht ).

Zijn er andere quiz- of tv-ambities ontloken? Of blijven jullie vanaf nu weg van het scherm?
Anna: Mijn grote hoop is om bekend genoeg te worden om mee te kunnen doen aan De Slimste mens ter wereld .
Gertjan: Ik ga me eindelijk inschrijven voor Blokken . Ik ga voor de 3.000 euro en de tv (lacht ).”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , culture , VUB , Campus Cup , Ilias M’Rabet , Gertjan De Glas , Emma Runacres , Anna Dheedene , Toegepaste Taalkunde , vrt , Otto-Jan Ham

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni