Bozar realiseert visie van Horta met dakterras

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 15 september 2021

Het Brussels Paleis voor Schone Kunsten is een troef rijker, want het dakterras dat ontwerper Victor Horta al in 1928 voor ogen had is er nu ook echt. Voorlopig blijft het een exclusieve locatie, want Bozar Rooftop gaat niet open voor het grote publiek en wordt momenteel enkel gebruikt voor evenementen.

"Horta had in zijn algemene tekst in 1928 heel mooi beschreven dat de daken toegankelijk zijn vanop de rotonde Bertouille op de eerste verdieping, en dat je daar een prachtig zicht hebt over de Zennevallei en de stad," vertelt architect Barbara Van der Wee.

Het dakterras is er nu, en het biedt een zicht op de benedenstad aan de ene kant en het Koninklijk Paleis aan de andere kant. De Bozar Rooftop werd zo veel mogelijk volgens het originele plan ingericht. De waterdichting en isolatie werden aangepakt en de hele vloer is bedekt met betonnen stenen.

'Complexe werken'

Daardoor is het dakterras 25 centimeter verhoogd. Aan de kant van de Ravensteinstraat werden de originele balustrades gerenoveerd en aan de kant van de daken van Bozar werden de balustrades gereconstrueerd op basis van oude plannen en foto's.

"Het waren complexe werken, want we hadden wel plannen van Horta, maar we wisten niet of die uitgevoerd waren. We hebben serieuze stabiliteitsstudies en bouwhistorisch onderzoek moeten verrichten," legt Van der Wee uit.

Wie zeker kan genieten van het dakterras zijn de toekomstige artiesten die in residentie gaan bij Bozar. Een klein en ongebruikt gebouw dat grenst aan de rooftop werd volledig heringericht als een artiestenverblijf met twee 'hotelkamers' en een gezamenlijke woonkamer met kitchenette.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?