1738 Humus x Hortense Nicolas Decloedt en Caroline Baerten 4

Brussel rukt op in top 100 groenterestaurants

CD
© BRUZZ
25/10/2023

We’re Smart® World heeft zijn jaarlijkse top 100 van de beste groenterestaurants ter wereld bekend gemaakt. Drie daarvan zijn in Brussel gevestigd: Humus x Hortense, Menssa en VerTige.

Het botanisch restaurant Humus x Hortense in Elsene eindigt op plaats negen. Het is ondertussen al de zesde keer dat de zaak in de top 100 voorkomt. Vorig jaar stond het restaurant nog op plaats 10.

Die erkenning is belangrijk, zegt chef Nicolas Decloedt. "Het is een van de eerste gidsen in de wereld die de nadruk legt op het groenteverhaal en duurzaamheid. In tegenstelling tot andere gidsen is dat echt het vertrekpunt. Dat verhaal wordt steeds belangrijker, ook bij gastronomische restaurants."

Volgens Decloedt wint vegetarische en veganistische gastronomie aan populariteit en belang. "We zijn er jaren geleden mee gestart, lang voor het hip was, en dus met de nodige kritiek. Het is fijn om te merken dat we doorheen de jaren collega's geïnspireerd hebben."

Het restaurant viel ook eerder al in de prijzen. In 2019 werd Decloedt door Gault & Millau verkozen tot beste groentechef van het jaar. In 2020 werd het opgenomen in de lijst van de 50 beste vegan restaurants ter wereld. Dit jaar kreeg het ook een Michelinster. "We worden in veel lijstjes opgenomen van interessante plekken om te eten", zegt Decloedt. "Het is heel fijn dat we vanuit heel veel hoeken en kanten die erkenning krijgen. Dat is een bevestiging dat wat we brengen kwaliteit is."

Twee nieuwkomers

De andere twee Brusselse restaurants zijn beide nieuwkomers in de lijst. Menssa in Sint-Pieters-Woluwe staat op plaats 37 en VerTige in de Vlaamsesteenweg in komt binnen op plaats 65.

Menssa is het nieuwe restaurant van Christophe Hardiquest, die twintig jaar aan het roer stond van tweesterrenrestaurant Bon Bon in Brussel. Eind juni 2022 zette hij een punt achter dit verhaal en begon hij aan een nieuw concept. Pas negen maanden geleden (februari 2023) opende Menssa de deuren.

De creativiteit en toewijding van Hardiquest werden geprezen door groentechef Frank Fol, medeoprichter van de We're Smart-beweging. "Hardiquest is natuurlijk geen onbeschreven blad. Hij is al helemaal mee in de filosofie om groenten en fruit een ereplaats te geven, en dat doet hij in zijn nieuwe restaurant met verve."

Filosofie

Ook VerTige in de Vlaamsesteenweg is een nieuwkomer in de gids. Het restaurant vloeide voort uit San Brussels van chef Sang Hoon Degeimbre. Degeimbre gaf drie jaar geleden de fakkel door aan Kevin Perlot onder de naam VerTige.

De erkenning is heel belangrijk, zegt communicatieverantwoordelijke Sofie Lepere. "We zijn een klein restaurant, dus zo'n erkenning kan ook voor meer bekendheid zorgen. Dat kan ook helpen om de filosofie van onze chef makkelijker te verspreiden."

Het restaurant is niet volledig vegetarisch. Er zijn twee menu's, waarvan één wel volledig vegetarisch is. "Bij het andere menu wordt wel vlees geserveerd, maar de groenten vormen nog altijd de basis en nemen de grootste plaats in", zegt Lepere uit. "Het concept is geen marketing, maar het is echt een filosofie waarin onze chef gelooft."

Vorig jaar telde Brussel twee restaurants in de top 100. Toen stond Bouchéry in Ukkel op plaats 97. In de gids van 2023 staan nog 13 Belgische restaurants, waaronder Vrijmoed in Gent op plaats vier. De eerste plaats gaat naar De Nieuwe Winkel in het Nederlandse Nijmegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Resto & Bar, Humus x Hortense, Menssa, vertige

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni