Gault&Millau bekroont Etterbeekse chocolatier Vanessa Renard

© Belga - BRUZZ
20/09/2021
Updated: 21/09/2021 17.47u

Gault&Millau heeft maandag in Paleis 12 van Brusselse Expo de jaarlijkse chocoladegids voorgesteld. De Etterbeekse Vanessa Renard werd tot Brusselse chocolatier van het jaar uitgeroepen. Ook het Schaarbeekse bedrijf Xocolate viel in de prijzen als grootste ontdekking.

De Gault&Millau chocoladegids stelt elk jaar een exclusieve selectie van de beste chocolatiers voor op basis van diverse blinddegustaties. Het valt op dat de chocolatiers zelf steeds verder gaan in hun zoektocht naar kwaliteit en de beste cacaobonen, die ze bovendien vaak zelf branden. De gids omvat liefst 114 chocolatiers, waaronder 26 nieuwe adressen.

Drie chocolatiers werden bekroond met de titel Chocolatier of the Year. In Vlaanderen viel de keuze op Deduytschaever uit Gent. De jonge David Maenhout opende zijn zaak nog maar een jaar geleden, maar is duidelijk al op de goede weg. De laureaat in Wallonië is Bernard Schobbens uit Chaumont-Gistoux.

Eenzame Brusselse vrouw

In Brussel zet Vanessa Renard haar naam op de kaart tussen de nog altijd vele mannelijke chocolatiers. Renard werkt sinds eind 2018 in haar atelier op de Jachtlaan in Etterbeek volledig met biologische en fair trade cacaobonen uit Peru, Haïti of Madagaskar.

Renard, die haar loopbaan in de financiële sector beëindigde voor chocolade-opleidingen, focust zich op pralines. Haar assortiment vormt een weerspiegeling van de culturen waar de cacaobonen worden geteeld. Vanessa Renard werkt bovendien graag met specerijen, zoals kardemom voor haar pistachepraliné of een bergamotgelei voor haar unieke praliné.

XOCOLATE_XAVIER_DECLERCQ_CHOCOLATIER_SCHAARBEEK

| De toonbank van chocolatier Xocolate in Schaarbeek.

Xocolate van Xavier Declercq, eveneens uit Brussel, mag zich de Ontdekking van het Jaar noemen. Na een carrière van 30 jaar in de ontwikkelingssamenwerking maakt hij sinds 2019 in zijn atelier biologische en eerlijke pralines met Haïtiaanse cacao van de de coöperatieve Feccano.

Zijn boodschap is duidelijk: "Willen we in 2050 nog steeds over chocolade spreken, dan moet er meer geloofwaardigheid komen om de duurzaamheid van de sector te garanderen", vindt Declercq. De cacaoboter en de cacaopoeder koopt hij aan een eerlijke prijs en komen rechtstreeks uit Haïti om verwerkt te worden in zijn atelier in Schaarbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni