| Iftar in Odissee Campus Brussel

Iftar op Odisee: slam poetry, donkere humor en traditioneel eten

Melissa Abbeloos
© BRUZZ
18/05/2019

Een iftar-avond georganiseerd voor en door studenten. Dat was het initiatief dat afgelopen donderdag plaatsvond op de Odisee-hogeschool. Moslims en niet-moslims schoven er samen aan tafel om de vasten te breken. “Eerlijk gezegd dacht ik niet dat andere culturen geïnteresseerd waren in de Ramadan.”

Afgelopen donderdag werd de eerste iftar-avond georganiseerd door Stuvoplus Brussel en de Algemene Studentenraad Odisee Campusraad KULeuven. “Er zijn 52 inschrijvingen voor vanavond”, vertelt Mohammed Bouzouf, die samen met mede-student Tarik Bouazza het evenement organiseerde.

Iftar

| De aanwezigen maken op een speelse manier kennis met elkaar

De avond start met een korte kennismaking. Naast hun naam, nationaliteit en woonplaats vertellen de aanwezigen ook met welke cliché’s zij vaak te maken krijgen. Een veelgehoord cliché volgens moslims, is dat mensen ervan uitgaan dat ze geen Nederlands spreken.

Na de kennismaking verzamelt de groep in de Grote Aula. Samira Saleh klimt op het podium en brengt slam poetry. De thema’s die ze aanhaalt in haar teksten gaan over het samenhorigheidsgevoel, het hebben van een andere cultuur en vrouw zijn met een andere kleur en rondere vormen. Ze neemt daarbij geen blad voor de mond. “Thuis is Theo Francken die je eruit knikkert ondanks je paspoort als hij je kan linken aan terrorisme”, is een van de uitspraken. Het publiek hangt aan haar lippen. Pas na het optreden wordt de stilte doorbroken met een luid applaus.

Stand-up comedian Manu Moureau zorgt nadien voor luchtige humor met een duister kantje. Manu zette meteen de toon: “Meestal treed ik op in een donkere ruimte. Nu is de ruimte heel licht maar het publiek heel donker, dat compenseert.” Er weerklinkt luid gelach in de zaal.

Interesse voor andere cultuur

Issam Yousti is een van de aanwezige studenten. “Ik ben hier vandaag omdat ik moslim ben. Eerlijk gezegd dacht ik niet dat andere culturen geïnteresseerd waren in de Ramadan dus ik ben behoorlijk verrast door de hoge opkomst.” Volgens Yousti worden mensen voortdurend geconfronteerd met diversiteit, maar weten ze niet wat het geloof inhoudt. “Vandaag is een moment om daar bewustzijn rond te creëren.”

Studente Alexandra Moreno Madrid is geen moslima maar is toch aanwezig vanavond.“Ik ben naar hier gekomen omdat ik wou zien hoe het eraan toegaat en omdat ik het leuk vind dat er mensen van verschillende origines samen komen.” Alexandra heeft zelf veel vriendinnen die moslima zijn, maar zijzelf heeft vandaag niet mee gevast. “Ik zou het niet kunnen, maar chapeau dat zij het wel kunnen.”

"Binnen de Westerse gemeenschap wordt geloof vaak onder stoelen en banken geschoven"

Rana Ajouaou, ex-studente aan Odisee

Rana Ajouaou, ex-student aan Odisee en moslima, is heel enthousiast over het initiatief. “Er worden weinig zaken georganiseerd rond het geloof. Binnen de Westerse gemeenschap wordt geloof vaak onder stoelen en banken geschoven. Het is een deel van onszelf en we moeten dat niet verbergen.”

Vlak na zonsondergang kunnen de studenten samen aan tafel schuiven voor de maaltijd, oftewel de iftar. Iedereen zit stil aan tafel met een leeg bord voor zich. Uit een gsm weerklinkt islamitische muziek die oproept tot het gebed. Pas als de muziek stopt, schuift iedereen geduldig aan aan het buffet en kan de maaltijd beginnen. Er hangt een ontspannen sfeer: iedereen babbelt en lacht. Eerst worden dadels gegeten, zoals de traditie het voorschrijft. “Er is gedacht aan de Marokkaanse gemeenschap: op tafel staat harira, een Marokkaanse soep en als dessert zijn er typische Marokkaanse zoete koekjes”, vertelt Rana.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Resto & Bar, Odisee, kuleuven, iftar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni