Review
Score: 4 op 5

Vijf culinaire plekken om de Iftar te beleven

Michel Verlinden
01/03/2025

Saskia Vanderstichele

| Nomade

Als de avond valt, markeert de iftar het verbreken van de vasten tijdens de ramadan. Vijf plekken om dat moment van culturele en culinaire verbondenheid ten volle te beleven.

1. Onvermoed

“Wanneer het moment van de iftar aanbreekt, is het alsof we worden overspoeld door een tsunami,” vertelt Saad Lebbar, chef-kok van restaurant en traiteurszaak Nomade. Dat spreekt vanzelf, want na een dag van onthouding hebben de gasten maar één ding in gedachten: eten.
Bij zonsondergang begint de iftar – of ftour, zoals de maaltijd in de Maghreblanden heet – traditioneel met enkele dadels en een glas melk, soms vervangen door een zoete drank als tamarindesap of abrikozennectar.
“Steeds meer leden van de moslimgemeenschappen maken andere keuzes,” legt Jihad Assabi uit, eigenaar van twee restaurants in Brussel. “Ze geven de voorkeur aan sap boven melk om zich op te laden met vitamines en antioxidanten.” Deze eerste slokjes brengen het gestel rustig weer op gang. Daarna volgt een versterkende soep. In de Maghreb vaak harira, in het Midden-Oosten is een met komijn geparfumeerde linzensoep gebruikelijk. Deze bouillons, rijk aan kruiden en peulvruchten, bereiden de smaakpapillen voor op de rest van de maaltijd.

MRT25 RESTO Nomade

Saskia Vanderstichele

| Nomade

Zodra de eetlust is opgewekt, is het tijd voor stevigere gerechten, die verschillen per traditie. In de Maghreb vind je knapperige briwat, gevuld met vlees of kaas, beboterde msemmen (pannenkoeken) ... maar er bestaan talloze variaties, zoals minibrochettes of batbout-brood. En natuurlijk de traditionele gestoofde tajines.
Zoetigheden spelen eveneens een essentiële rol: chebakia’s omhuld met honing en sesam, makrout met dadels, qatayef gevuld met room of noten, baklava van bladerdeeg. Deze lekkernijen worden geserveerd met gloeiend hete muntthee of koffie met kardemom.
In Ukkel verbergt restaurant Nomade achter de toonbank een ruime zaal met plaats voor vijftig gasten. In een op Marokkaans vakmanschap geïnspireerd decor geniet je er van een royale maaltijd, met als hoogtepunt de tajine met kip en citroen. Die kan op Marokkaanse wijze – zonder bijgerecht – of op Europese wijze – met groenten – worden geserveerd. Er staan ook andere klassiekers op het menu: keftaballetjes in tomatensaus, lamsvlees met pruimen. Dit alles voor 39 euro, een schappelijke prijs voor een reis naar de andere kant van de Middellandse Zee.

Nomade
Waterloosesteenweg 1351, Ukkel, nomade.brussels

2. Buffet

Met zijn jarenlange ervaring in de Brusselse horeca weet Jihad Assabi precies wat de moslimgemeenschap wil en verwacht. Daarom heeft hij een buffetconcept ontwikkeld dat onovertroffen is qua snelheid van bediening en variatie. Voor 45 euro kan je kiezen uit pastagerechten, Spaanse specialiteiten, en natuurlijk de klassieke gerechten: harira, pannenkoeken, dadels ...

Babdar
Charleroisesteenweg 85, Sint-Gillis

MRT25 RESTO babdar

Babdar

3. Puur genot

In Jihad Assabi’s tweede zaak blijft het menu tijdens de iftar ongewijzigd. Je vindt er nog steeds mrouzia van lamsvlees met ras el hanout en rozijnen, of een tajine van kefta met tomaat en koriander, dat alles voorafgegaan door de ‘mini kifs’, een reeks verleidelijke hapjes: hummus, matbucha ... Wel worden harirasoep, chebakia, eieren en sap aangeboden aan iedereen die vast.

Kif kif
Biarritzsquare 1, Elsene

MRT25 RESTO Kif Kif

Kif Kif

4. Klassiek

Het sfeervolle La Kasbah combineert lantaarns, geborduurde kussens en rekken vol kruiden. ’s Avonds geeft de gedempte verlichting extra glans aan de hoofdzaal, terwijl in de kelder een donkerdere ruimte een meer intieme sfeer schept. Voor de iftar voorziet de plek geen speciaal menu, maar de klassieke kaart: pastilla met kip (23,50 euro), harira (9 euro) en bijvoorbeeld een gegrilde halve kip (25,90 euro).

La Kasbah
Antoine Dansaertstraat 20, Brussel

MRT25 RESTO Kasbah

Kasbah

5. Van de kaart

Na te hebben geconstateerd dat ftour-formules vaak leiden tot verspilling of een buitensporige prijs voor wat je eet, weigert Isabelle Nizet, chef-kok van Horia, om all-inarrangementen aan te bieden. In plaats daarvan kies je in deze voor 70% biologische eatery gewoon van de kaart wat je wilt. Wat er tijdens de ramadan verandert? De aanwezigheid van harirasoep, die de rest van het jaar niet altijd op het menu staat.

Horia
Borgwal 7, Brussel

MRT25 RESTO Horia

Saskia Vanderstichele

| Horia

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni