review

Mabelle: kwalitatieve comfortfood in het AB Café

© Saskia Vanderstichele
| Pop-up restaurant Mabelle.
Onze score

Tot maart 2023 palmt Mabelle het voormalige AB Café in. Het pop-uprestaurant reikt een menu aan dat is samengesteld door zes prima Brusselse restaurants.

Op donderdag 1 september om 12 uur stipt waren wij de eerste klant die het gloednieuwe Mabelle mocht uitproberen. De pitch was onweerstaanbaar: een kaart samengesteld door prominente Brusselse (of weldra Brusselse) horecazaken.

De uitverkoren zaken doen allemaal watertanden en presenteren voornamelijk plant-based en duurzaam gemaakte gerechten (de leveringen gebeuren per fiets): Kitsune, Frank, Pois Chiche, Waco Taco, Monk en ... Mission Masala, een Indiaas concept van Tim en Pavan dat begon als foodtruck op Gent Jazz en Pukkelpop, al aanwezig is in Gent en Antwerpen, en met ongeduld verwacht wordt in de hoofdstad – een vestiging zou begin 2023 moeten openen in de buurt van Flagey.

Mabelle is gehuisvest in een vrij ondankbare ruimte, toch in logistiek opzicht, en ademt nog de geur van koud bier waar festivalgangers dol op zijn. De zaak is nogal donker en telt twee verdiepingen: de lunch wordt geserveerd op de begane grond en het avondmaal boven. Witte muren, hoge tafels, groene accenten, een met leem bezette toog en een met zorg samengestelde afspeellijst (La Femme, The Drums ...): er is geprobeerd om de ruwe aard van de plek te verzachten.

's Middags worden de bestellingen aan de bar opgenomen, wat past bij dit concept van kwalitatieve comfortfood. Maar een grote teleurstelling is dat de Mission Masala-curry nog niet verkrijgbaar is, al staat ze wel op het menu. Tussen de burger van Kitsune, de 'Cuban sandwich' van Frank, de shakshuka van Pois Chiche, het trio taco's van Waco Taco en de veggie spaghetti van Monk (allemaal aan 17 euro) kiezen wij voor de 'Cuban sandwich' van Frank. Die is uitstekend. Knolselder staat centraal in deze bereiding tussen twee sneetjes zacht brood. De sterke hazelnootsmaak wordt geaccentueerd door de azijntoetsen van bloemkool en ingemaakte uien. Een lekkernij met een knapperige salade toe.

Dat volstond ruimschoots voor ons, we voelden niet eens de behoefte om nog een heerlijke veganistische 'Jack brownie' (€13) van Taartwerk te bestellen. Qua drank vermelden we graag de in flesjes verkochte Orval (€5) en Zinnebir (€4), maar ook de sprankelende, van verdejo en macabeo gemaakte Spaanse natuurwijn (€7 per glas).

Mabelle
Steenstraat 11, Brussel,
02-548.24.50, www.mabelleproject.be,
ma > vr 11.30 > 14.30 & 17.30 > 21.30, w-e 17.30 > 21.30

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?