1808 iOda
© Saskia Vanderstichele | Restaurant iOda in Sint-Gillis.

Nieuwe Gault&Millau-gids beloont Brusselse chefs

© BRUZZ
27/11/2023

Brussel blijft een culinaire hotspot. Dat bewijst de 21ste gids van Gault&Millau, die vandaag is voorgesteld in Brussels Expo. De restaurantgids telt in totaal meer dan 1.385 adressen, met daarin 165 stijgers. In de gids staan 181 Brusselse restaurants, tegenover 166 vorig jaar. De hoogste nieuwkomer is een Brusselaar, net als de sommelier en Italiaan van het jaar.

De hoogste nieuwkomer in de Gault&Millau-gids is dit jaar Brusselaar Christophe Hardiquest. De chef krijgt 16,5 op 20 en drie koksmutsen voor zijn nieuwe restaurant Menssa op de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. Hardiquest roerde voordien twintig jaar lang in de potten van zijn restaurant Bon Bon, op hetzelfde adres. Daar behaalde hij toen een verbluffende 19,5 op 20 in de gids.

In juni vorig jaar stopte Hardiquest met Bon Bon en leverde hij zijn twee Michelinsterren voor het restaurant in omdat hij naar eigen zeggen “gewoon wat vrijheid” nodig had. Een afscheid van de gastronomie betekende het evenwel nooit. Hardiquest zag de sluiting als het begin van een nieuw hoofdstuk. Dat kreeg vorm met restaurant Menssa, dat in februari openging en nu dus meteen de hoogste nieuwkomer is in de Gault&Millau-gids. Eten doe je in zijn gastrobar aan een houten toog, met zicht op de keuken, waar de chef en zijn achtkoppige brigade aan de slag gaan met minder voor de hand liggende producten.

Humus x Hortense is een restaurant en cocktailbar in Elsene.
© Saskia Vanderstichele | Humus x Hortense in Elsene.

Nog in Brussel stijgt de score van sterrenrestaurant Barge van 15 naar 15,5 op 20. Ook Elsens groentenrestaurant Humus X Hortense krijgt een halve punt extra en draait met 16 op 20 mee aan de gastronomische top. De beste Brusselse adressen zijn volgens Gault&Millau Le Chalet de la Forêt in Ukkel, Comme Chez Soi in Brussel en La Paix in Anderlecht. Zij behalen elk een score van 17,5 op 20.

Naast de punten kennen de inspecteurs van Gault&Millau ook enkele individuele onderscheidingen toe. Jonge chef van het jaar in Brussel is Georges Athanassopoulos van restaurant Màloma Comptoir Culinaire in Schaarbeek.

Italiaan van het jaar

Ook in andere categorieën vallen Brusselaars in de prijzen. De gastvrouw van het jaar ontmoet je bij Comme Chez Soi op het Rouppeplein. Italiaans eten doe je volgens de Franse culinaire gids dan weer bij Da Mimmo in Sint-Lambrechts-Woluwe. En ook de sommelier van het jaar, Jeno Del Turco, bedient in een Brussels restaurant: Le Chalet de la Forêt in Ukkel. De onderscheiding voor de beste verhouding tussen prijs en plezier is voor Ioda in Sint-Gillis. Aster in de Dansaertstraat is tot slot de Brusselse ontdekking van het jaar.

1851 Eat and drink Bombay BBQ
© Saskia Vanderstichele | Bombay BBQ in Elsene krijgt een H!P-label.

Nieuw deze jaargang is het label H!P, dat staat voor ‘Here Is the Place’ en de opvolger is van het POP-project, dat het betere 'fastfood' onderscheidde. “De H!P-selectie bundelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van food & beverage steeds voldoet aan de hoge Gault&Millau-standaard,” legt Véronique Bourgeois van Gault&Millau uit. “Er werden binnen de H!P-selectie drie winnaars voor 2024 gekozen,” gaat ze verder. Bombay BBQ in Elsene wint, naast Bar Raket in Antwerpen en Boa in Aarlen.

De chef van het jaar komt uit het Luxemburgse Paliseul: Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime. “In al zijn gerechten vinden we uitstekende basistechnieken, esthetiek, originele smaken en respect voor de seizoenen terug,” vinden de inspecteurs. Voor ceo Marc Declerck legde Collard “een voorbeeldig parcours af en is hij een culinaire belofte die we reeds vijftien jaar volgen.”

30.000 exemplaren

De Gault&Millau-gids is gratis raadpleegbaar via hun website of app. Wie een fysiek exemplaar van de gids onder de kerstboom wil, telt daar vanaf midden deze week 34 euro voor neer in de boekhandel. Gault&Millau verkocht dit jaar al 30.000 exemplaren van de gids in voorverkoop.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie