FLITS BUS 71 Elsensesteenweg BRUZZ ACTUA 1638

| KFC vroeg een functiewijziging voor een gebouw dat vandaag een ING-kantoor is aan het begin van de Elsensesteenweg.

Ook Gewest weigert vergunning voor KFC op Elsensesteenweg

MA
© BRUZZ
29/08/2019

Fastfoodketen KFC krijgt voorlopig geen plaats op de Elsensesteenweg. “Het pand is onvoldoende aangepast aan mensen met een beperkte mobiliteit”, vertelt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Pascal Smet (SP.A). De keten kan een nieuwe aanvraag voor een vergunning indienen.

De plannen van fastfoodketen KFC om een nieuwe vestiging te openen op de Elsensesteenweg, lopen niet van een leien dakje. KFC vroeg een functiewijziging voor een gebouw dat vandaag een ING-kantoor is. De gemeente Elsene weigerde in mei de stedenbouwkundige vergunning omdat de straat al verzadigd zou zijn van fastfoodrestaurants. KFC besloot in beroep te gaan tegen die weigering.

Niet in lijn met wetgeving

Vandaag maakte de Brusselse regering bekend dat het beroep van KFC werd verworpen. “Het pand is onvoldoende aangepast om de toegankelijkheid van mensen met een beperkte mobiliteit te garanderen”, vertelt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Pascal Smet. “Die regels zijn opgenomen in de gewestelijke stedenbouwkundige verordening. De plannen van KFC zijn dus niet in lijn met de wetgeving.”

Dobbels wenst te benadrukken dat er niet geweigerd werd omdat het gaat om een fastfoodketen. “Dat is geen juridische reden tot weigering.”

Het staat KFC vrij om een nieuwe aanvraag voor een vergunning in te dienen. “Indien zij hun plannen aanpassen, kunnen zij een nieuwe aanvraag indienen en dan zal die opnieuw bekeken worden. De gemeente Elsene kan weigeren maar dan komt het beroep opnieuw bij ons terecht. Wij hebben duidelijk aangegeven wat voor ons een grond van weigering is en wat niet. Stel dat Elsene de vergunning weigert op grond van de reden dat het een fastfoodrestaurant is, dan wordt dat door ons niet aanvaard.”

Gemeente Elsene tevreden

Yves Rouyet (Ecolo) liet alvast weten dat hij tevreden is dat het beroep van KFC werd verworpen hoewel hij nog niet volledig op de hoogte was van de beslissing van het Gewest. “Wij zijn tegen de vestiging van KFC omwille van verschillende redenen. We willen een variatie aan commerciële activiteiten in de Elsensesteenweg. Momenteel zijn er bijna alleen maar fastfoodrestaurants. Daarnaast is het voor ons ook heel belangrijk dat kinderen en jongeren kwaliteitsvoeding eten. Het is dus ook een kwestie van volksgezondheid. Ook ben ik bekommerd om het dierenwelzijn. De kweekomstandigheden van de kippen zijn erbarmelijk.”

“Als KFC opnieuw een aanvraag indient voor dezelfde plaats, dan gaan wij opnieuw weigeren”, besluit Rouyet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Resto & Bar, KFC, Elsensesteenweg, vergunning

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni