Restaurant Amadeo: 'De muizen zitten in de hele straat'

© JP / BRUZZ
| Zaakvoerder Klodjan Zugu in restaurant Amadeo.

Een opmerkzame wandelaar spotte de muizen in het bekende ribrestaurant Amadeo dinsdagavond en legde de beestjes vast op camera. De verantwoordelijke van de Amadeus-groep reageert nu. "Je kunt het niet tegenhouden." Ook in de rest van de straat zijn de knaagdieren kind aan huis.

"Het probleem is er altijd," reageert Klodjan Zugu, verantwoordelijke van alle restaurants in de Amadeus-keten op het filmpje. "Maar we volgen het op en hebben een firma ingeschakeld." Die zet bakjes met gif neer, legt kleefstroken neer en plaatst toestellen die geluid maken tegen ongedierte. "Ook wordt er dagelijks gekuist. Plinten en hoekjes zijn toegedaan."

"Of je proper bent of niet, of je een firma hebt of niet, ze kruipen door de deur heen, over een rolluik heen, dat komt binnen. Je kunt ze niet tegenhouden," zegt Zugu. Het probleem komt volgens hem van buiten. "Plastic zakken worden ’s avonds buiten gezet, maar pas de volgende dag opgehaald. En ’s nachts worden ze vaak opengehaald door daklozen of katten. Dat trekt ongedierte aan."

Zoals eerder bleek zal de voorbijganger vermoedelijk klacht neerleggen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Daar is Zugu niet bang voor. "We hadden in oktober nog een klacht (twee personen werden ziek na het eten van spareribs, JP), maar het FAVV is lang geweest en heeft niet kunnen vaststellen dat de klacht gegrond is."

"Het gaat niet de laatste keer zijn dat het FAVV komt. Ik ben blij dat ze er zijn. Mocht er geen controle zijn, dan zouden de mensen niet op restaurant gaan", zegt Zugu. "Maar de mensen moeten zich geen zorgen maken," sluit hij af. "We hebben elke week tussen de 3.000 en 3.500 mensen die hier komen eten. Als er echt een probleem zou zijn, zouden ze niet komen."

Muizenbestrijdingsdienst

Een aantal omliggende zaken bevestigen dat er muizen zitten in de buurt. "Er is geen magische oplossing," klinkt het bij Bakkerij Charli, die wel alle mogelijke maatregelen neemt tegen muizen, zoals alles hermetisch afsluiten en gif verspreiden in doosjes. "Of iedereen zou ze tegelijk moeten bestrijden."

Er is altijd wel een plek waar muizen graag komen. "Toen steakhouse Jack O'Shea gesloten was, kwamen daar veel muizen op af. Maar ze zitten overal, in het hele centrum."

Ook bij Frites Atelier klinkt het dat muizen bestrijden een gezamenlijke inspanning moet zijn. De luxueuze friteszaak geeft daarin het goede voorbeeld. Afvalzakken gaan eerst in containers en dan pas naar buiten. Ook wordt er in de zaak ’s avonds al schoongemaakt om kruimels zo kort mogelijk te laten liggen, en ook daar is een professionele firma ingeschakeld om muizen te bestrijden.

Bij beenhouwer Dierendonck, naast restaurant Amadeo, hebben ze weinig last van muizen. Daar plaatsen werknemers elke avond lijmplanken. Daarnaast komt ook eens in de twee weken muizenbestrijdingsdienst langs. De er tegenovergelegen beenhouwer Comptoir de Tom zegt ook geen problemen meer te hebben sinds ze samenwerken met een muizenbestrijdingsdienst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?