Wissel van de wacht bij Brouwerij Boon in Lembeek

© Belga
05/11/2021

Frank Boon, de lambiekbrouwer uit Lembeek, heeft officieel de sleutels van zijn brouwerij overgedragen aan zijn twee zonen, Jos en Karel. Net als brouwerij Cantillon in Anderlecht slaagde Brouwerij Boon erin om de traditie van de lambiekbieren in stand te houden, zelfs toen de speciale bieren moeilijke tijden kenden.

Frank Boon begon in 1975 als geuzesteker, hij kocht lambiek op bij andere brouwers en maakte er zijn eigen geuze van. Drie jaar later nam hij de zaak over van René De Vits, de laatste geuzestekerij van Lembeek. In de herfst van 1990 begon hij zelf lambiek te brouwen. Het is toen dat de 'industriële' geuzes opgang maken, die zachter en toegankelijker zijn dan de oude geuzes, die zuurder smaken.

Geuze is het resultaat van het samenvoegen van lambiekbieren van verschillende leeftijd. Lambiek bestaat voor 30 procent uit tarwe en 70 procent uit gerst. Het brouwsel, dat in de koudere maanden wordt vervaardigd, rust vervolgens in een open gistkuip, waarbij het in contact komt met de wilde gisten in de lucht die alleen in het Zennedal voorkomen. Vervolgens gaat de gisting maandenlang door in eiken vaten.

Apogee

Lembeek ligt in het Pajottenland, de regio die bekend is van zijn vele lambiekbrouwerijen. Boon is altijd een familiebedrijf gebleven, met achttien medewerkers, en de twee zonen, Jos, die in 2012 in het bedrijf stapte, en Karel, die actief is sinds 2017, zetten nu de activiteiten dus voort.

Om de overgang officieel te maken, is vrijdag een nieuw bier voorgesteld, de Apogee, een geuze die rijpte in zowel de oudste als de nieuwste vaten van de brouwerij. De Apogee is gebotteld op 29 april 2019, de dag dat Frank Boon met pensioen ging. Boon zegt dat hij wel "regelmatig" zijn advies zal blijven geven over brouwsels. "Ik hoop dat ik zo gezond blijf dat ik de toekomstige ontwikkeling van de brouwerij mee kan maken. Ze is in goede handen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni