Nieuwe stripmuur opent Stripfeest

© Stad Brussel

Nog het hele weekend kun je in het Warandepark terecht voor signeersessies, workshops, conferenties en tentoonstellingen op het negende Brusselse Stripfeest. Centraal op de affiche staat stripfiguur Alex, die zijn 70ste verjaardag viert. Het Stripfeest is vrijdag ingeluid met een muur ter ere van Anderlechts scenarist Zidrou.

Het Stripfeest verwelkomt ondertussen jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers en meer dan 250 stripauteurs. Liefhebbers van de ‘negende kunst’ kunnen zich dit hele weekend te goed doen aan de tentoonstellingen, auteurs, tekenaars en vele animaties in de tenten in het Warandepark en in de tentoonstellingszalen van Bozar.

De ster van het weekend is dit jaar de stripfiguur Alex, een jonge Gallo-Romein die heel wat gevaren en beschavingen trotseerde, strevend naar gerechtigheid en rechtvaardigheid. Hij vloeide 70 jaar geleden uit de hand van Jacques Martin, verkocht 12 miljoen albums en werd vertaald naar 15 talen.

Op het programma staan enkele nieuwigheden, zoals een improvisatiewedstrijd en een exclusieve filmvertoning van het stripverhaal Krasse Knarren van auteurs Wilfrid Lupano en Paul Cauuet. Traditiegetrouw zal er op zondag een ballonnenparade plaatsvinden waarbij er met gigantische ballonnen van bekende stripfiguren door de Brusselse straten wordt geparadeerd.

Dit jaar worden voor de tweede keer de Atomiumprijzen uitgereikt voor een totaalbedrag van 115.000 euro. De prijzen zijn bedoeld als een financieel steuntje in de rug van de stripmaker, die het de laatste jaren steeds moeilijker heeft. Er zijn dit keer negen prijzen te verdelen, waaronder twee nieuwe: de Atomiumprijs voor burgerstrip en de Bronzen Adhemar voor Nederlandstalige strip. De peter van deze tweede editie is de Franse schrijver Fabien Vehlmann, auteur van de series ‘Seuls’ en ‘Robbedoes en Kwabbernoot’.

Nieuwe stripmuur Zidrou

Speciaal voor het Stripfeest kreeg ook het stripparcours van de Stad Brussel er een nieuwe Stripmuur bij. In de schijnwerpers staat Zidrou, een Anderlechtse striptekenaar die wordt gezien als één van de belangrijkste figuren binnen de hedendaagse Belgische stripscène. Het is de eerste keer dat een Stripmuur een scenarist zelf in de verf zet. (Lees verder onder de afbeelding)

stripmuur
© Stad Brussel
| Scenarist Zidrou wordt met een nieuwe stripmuur gehuldigd.

Op het fresco zul je hem zien, vergezeld door zijn tien belangrijkste personages (zoals Le Boss, Sac à Puces, Boule à Zéro, Tamara en Marsupilami).

De tekening kun je terugvinden op de muur van 'De Loodtoren', een oud pand tussen de Fabriekstraat en de Slachthuisstraat. Die toren werd eind juni heropend na renovatie en maakt nu deel uit van de kleurrijke Bloemenhofwijk. Het industriële complex is ingericht voor culturele, sportieve, educatieve en sociale activiteiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?