Anima: reis rond de wereld vanuit de sofa

'My Favorite War'

In avondjurk de bioscoopzalen vullen voor de veertigste editie van Anima, de bestrijding van een pandemie laat het niet toe. Voordeel van het nadeel: u kan in peignoir vanuit de sofa genieten van de fraaie online-editie van hét festival van de animatiefilm.

Om tal van reden is het niet evident om een filmfestival online te organiseren. Veel festivals passen of raken niet verder dan een rudimentair programma. Anima niet. Het festival biedt op zijn onlineplatform een waaier aan langspeelfilms, kortfilmprogramma’s en specials aan die jong én oud, expert én gelegenheidsliefhebber bedient.

Het compilatieprogramma 40 years of Anima herneemt enkele kortfilms van grote talenten die nadien het grote publiek veroverden zoals Peter Lord (Wallace & Gromit) of Michael Dudok de Wit (The Red Turtle). Niet zonder trots vertoont het festival ook de gerestaureerde versie van Akira, de legendarische cyberpunkklassieker die het eind jaar tachtig presenteerde aan een westerse publiek dat nog moest ontdekken hoe indrukwekkend anime kan zijn.

Over de Focus op Korea kunnen we kort zijn: de Koreaanse animatie-regisseurs zijn al zo inventief en sterk als de Koreaanse regisseurs die met live action de wereld veroveren. Met dertien lange films, waaronder acht avant-premières, worden liefhebbers van animatie voor volwassenen royaal bediend. Naast het Franse Josep (lees hier het interview met tekenaar Aurel) is het onder meer uitkijken naar My Favorite war, een bejubelde, autobiografische film over volwassenwording in het Letland van de Koude Oorlog, en het door het avant-gardisme van schrijver Nikolaj Gogol en componist Dmitri Sjostakovitsj geïnspireerde The Nose or the conspiracy of Mavericks van de bejaarde Russische grootmeester Andrey Khrzhanovsky.

Pandemie noch verjaardagseditie is een excuus om te breken met de traditie om het beste van de Belgische animatie te presenteren. In de kortfilmcompetitie is het grillige Easter eggs van Aalstenaar Nicolas Keppens de te kloppen film.

Nu we na 22 uur de wereld niet mogen verkennen, brengt Anima ze wel bij ons binnen. Ingekleurd en al.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?