Annulatiegolf duwt eventsector in halve lockdown

© Belgaimage
| Covid Safe Ticket: het Covid-certificaat wordt gescand bij de toegang tot een evenement.

De eventindustrie wordt zwaar getroffen door de nieuwe coronamaatregelen. Bijna 40 procent van de events die nog voor dit jaar waren gepland, zijn verschoven of geannuleerd, bericht De Tijd woensdag.

"Er is geen lockdown, maar het voelt wel als een lockdown", zegt Bruno Schaubroeck van Event Confedera­tion, dat alle bedrijven overkoepelt die events, congressen en beurzen in ons land organiseren. Uit een enquête bij zijn leden blijkt dat 37 procent van alle events die gepland waren tussen nu en eind dit jaar en 21 procent van de in 2022 geplande evenementen na de recente beslissingen van het Overlegcomité verschoven of geannuleerd zijn.

Voor de 80.000 mensen en de 3.200 bedrijven die in de sector actief zijn, dreigt volgens Schaubroeck een ramp als er geen nieuwe overheidsmaatregelen komen. "Nu kijkt onze sector - die voor de helft uit freelancers bestaat en geen enkel bedrijf telt met meer dan 200 werknemers - in minder dan een week aan tegen een gemiddeld omzetverlies van 400.000 euro per bedrijf."

Om de sector er opnieuw bovenop te helpen, vraagt de sector onder meer speciaal voor de sector uitgewerkt fiscale maatregelen. Op het kabinet van Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) is te horen dat de effecten van de nieuwe coronamaatregelen op de eventsector worden bekeken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?