Lubnan Al-Wazny in de film 'me miss me'.

Cinemaximiliaan brengt documentaire over emotionele rollercoaster van asielzoeker

JP
© BRUZZ
03/06/2019

Drie jaar filmen, twee camera's en meer dan 100 uur beeld. Ze vormen het uitgangspunt voor de documentaire 'me miss me' van Gwendolyn Lootens, die de Irakese nieuwkomer Lubnan Al-Wazny volgt. De film is een initiatief van Cinemaximiliaan en is deze maandagavond te zien in Cinema Palace.

Filmmaakster en beeldend kunstenaar Gwendolyn Lootens ontmoette Lubnan Al-Wazny in 2015 in het Maximiliaanpark, tijdens de eerste filmvertoning van wat later zou uitgroeien tot Cinemaximiliaan. Ze besloot hem te volgen bij alles wat hij meemaakte tijdens de procedure van zijn asielaanvraag.

"Het is een portret geworden over Lubnan," zegt Lootens. "Het gaat over de emotionele rollercoaster van iemand die alles achterlaat om een nieuw leven op te starten. Iemand die te maken krijgt met bureaucratie, maar ook andere mensen, situaties en plaatsen tegenkomt."

De documentaire volgt het leven van Al-Wazny gedurende ruim drie jaar. Hoe Al-Wazny aan het wachten is, de post ophaalt en nog steeds geen nieuws heeft over zijn asielaanvraag. "Het hielp hem om het te registreren," zegt Lootens. "Zijn procedure verloopt moeizaam, maar op dit moment is er terug hoop." Zijn asielaanvraag is afgewezen, maar Lubnan is in beroep gegaan en heeft gelijk gekregen. "Hij heeft opnieuw een asielaanvraag ingediend met nieuwe elementen in zijn dossier."

De camera als vriend

De filmmaakster gaf ook Lubnan Al-Wazny een camera, waarmee hij scènes in het asielcentrum heeft gefilmd. "De camera werd een soort vriend van hem," zegt Lootens. "Na een paar maanden nam hij de camera overal mee naartoe." De film gaat over hoe iemand zich onzichtbaar kan gaan voelen. "Voor Lubnan is het heel belangrijk om zijn papieren te hebben, dan begint zijn leven pas. De film geeft hem terug zichtbaarheid. Zo kan hij terugkijken op deze periode van zijn leven en heeft hij er toch een document van."

Hoewel de documentaire de moeilijke kanten van het wachten op een asielaanvraag toont, zijn er ook lichte momenten. "Soms lijkt het alsof Lubnan niemand of niets meer heeft. Maar zijn vrienden geven hem terug hoop en licht in zijn leven. Je gaat als kijker mee de diepte in en bereikt ook terug hoogtes."

Het is de eerste keer dat Al-Wazny aan een film meewerkt. In Irak werkte hij in het leger, en was daarnaast schoenmaker. In België hoopt hij zijn beroep weer op te pakken. "Ik heb geen papieren dus ik kan hier geen zaak openen. Ik hoop dat als ik ze heb, ik als schoenmaker en acteur aan de slag kan," lacht hij.

De film werd gemaakt in samenwerking met productiehuis Savage Film, audiovisuele clubs Gsara en CBA, en Cinemaximiliaan. Cinemaximiliaan ontstond in 2015 in het Maximiliaanpark en organiseert filmvertoningen en ontmoetingen in asielcentra, bij mensen thuis en in bioscopen in het hele land. Daarnaast produceerde Cinemaximiliaan al 7 andere films met nieuwkomers, en maakte in samenwerking met LUCA nog eens 5 films.

me miss me, 3/6, 18.30, Cinema Palace

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , documentaire , Cinemaximiliaan , Gwendolyn Lootens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni