Concertpromotor overweegt stappen tegen Arena 5

© Karel Uyttendaele / Arena5
| Arena 5 (archief)

Gracia Live, promotor van concerten en events, is bereid om juridische stappen te zetten tegen Arena 5. Het bedrijf laakt dat de Stad Brussel geen openbare aanbesteding organiseerde voor de concertenreeks op de Heizel. "Het heeft er alle schijn van dat er een belangenconflict is ontstaan", schrijft Gracia Live in een brief aan de voltallige gemeenteraad.

Daarover bericht de Franstalige omroep RTBF, die de brief aan burgemeester Philippe Close (PS), het voltallige schepencollege en de gemeenteraad van Brussel-Stad kon inkijken.

Afgelopen zomer stonden heel wat grote namen op het openluchtpodium onder de bollen van het Atomium. Voor artiesten als Loïc Nottet, Bart Peeters en K's Choice zakten zo'n 50.000 Belgen af naar de Heizelvlakte. Couleur Café, dat door de coronacrisis op dezelfde locatie voor het tweede jaar op rij geen festival kon organiseren, werd er wat ongemakkelijk van. Desondanks liet de Stad weten dat er in 2022 een vervolgeditie komt van Arena 5.

Arena 5: uit het niets?

Nu laat ook promotor Gracia Live, dat in België internationale artiesten als Adèle, Eros Ramazzotti en Jamiroquai in de portefeuille heeft, weten zich vragen te stellen bij de manier waarop de concertenreeks tot stand kwam. In een brief aan de voltallige Brusselse gemeenteraad beklaagt het bedrijf zich over H-Park, een vennootschap opgericht door Brussels Expo, Greenhouse Talent en Festival Les Ardentes.

Volgens Gracia ontstond deze vennootschap uit het niets, maar was er wel lang van tevoren over nagedacht. Aan de oprichting van Arena 5 is echter geen procedure van openbare aanbesteding voorafgegaan, waardoor de concurrentiemechanismen zijn werk niet konden doen. "Grace Live kreeg nooit de kans om op de Heizel concerten in openlucht te organiseren. We hebben nochtans vaak gevraagd naar de prijs en beschikbaarheid", klinkt het nog.

Subsidies via Brussels Expo?

De promotor vraagt zich bovendien af of de besloten vennootschap H-Park wel wettigheid geniet. Er wordt in elk geval weinig open over gecommuniceerd, klinkt het. Heeft H-Park geprofiteerd, vraagt Gracia, van overheidssubsidies, zoals die door de stad Brussel zijn bestemd voor het Brussels Summer Festival, dat deze zomer is afgelast en vervangen door Arena5? Gracia ziet ook een belangenconflict tussen de stad, H-Park, Brussels Expo en de concertzaal Paleis 12.

De onderneming besluit de brief met de bewering dat haar onrecht is aangedaan. Als er geen adequaat antwoord komt op de verzuchtingen van Gracia, zou het bedrijf volgens RTBF bereid zijn om juridische stappen te ondernemen tegen Arena 5. Volgens personen die het wereldje goed kennen, woedt er op de achtergrond een heftige strijd tussen promotoren om zoveel mogelijk zeggenschap te hebben over de festival- en muziekaffiches.

Denis Delforge, CEO van Brussels Expo, reageert verbaasd. "We beseffen dat de muzieksector zwaar heeft geleden onder de coronacrisis, maar deze houding van Gracia Live is weinig constructief. Het idee van Arena 5 leeft al jaren, maar we hebben het door de pandemie inderdaad versneld moeten organiseren. Het was een groot succes en daarom werken we aan een tweede editie."

Brussels Expo zal antwoorden op de argumenten die naar voren worden geschoven. "Sommige daarvan zijn feitelijk onjuist", pareert Delforge alvast. "We zijn samenwerkingen aangegaan met partners en hebben zo dus het podium wel degelijk opengesteld voor andere promotoren. Maar we zullen de juridische elementen die worden aangebracht grondig bestuderen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?