| Taferelen van Couleur Café in 2019 (archief).

Couleur Café eist garanties van Stad: 'Er dreigt oneerlijke concurrentie'

TDN
© BRUZZ
30/06/2021
Updated: 30/06/2021 13.19u

De vele muziekevenementen die de stad Brussel deze zomer organiseert op het Heizelplateau en in het Osseghempark baren het Brusselse festival zorgen. Als deze tendens de komende jaren wordt doorgetrokken, vreest Couleur Café voor het eigen voortbestaan. Daarom eist het festival in een open brief garanties. Burgemeester Close sust. "We laten Couleur Café niet los."

In mei kondigde de Stad Brussel haar zomerprogramma aan, waarin veel aandacht was voor muziek en dans. Zo ontstond 'Arena Five', een reeks zomerconcerten die vanaf 15 juli op de Heizelvlakte plaatsvinden met een maximumcapaciteit van 7.200 plaatsen. Burgemeester Philippe Close (PS) kondigde ook nog een groot evenement aan in het Ossegempark aan het eind van augustus.

Verzadiging en weinig Brusselse inspraak

Het festival Couleur Café, dat sinds 2017 zijn podiums neerzet onder het Atomium, ziet de ontwikkeling met lede ogen aan. In een open brief gericht aan Close hekelen de organisatoren dat er voor Arena Five wordt samengewerkt met Les Ardentes, een Luiks muziekfestival. "Als de stad Luik ons zou vragen concerten te organiseren op de site van Les Ardentes, zou dat geen optie zijn", klinkt het.

Behalve een gebrek aan Brusselse inspraak, baart ook de langetermijnvisie van de Stad zorgen. Close wil aan de Heizel ook de komende jaren de hele zomer lang concerten organiseren. "De omvang van dat project bedreigt de toekomst van Couleur Café. Het concert- en festivalaanbod is nu al buiten proportie in België. De concurrentie tussen organisatoren om artiesten te strikken, is bikkelhard. En het potentiële publiek is niet onuitputtelijk."

Brosella

| Ook folk- en jazzfestival Brosella vindt plaats in het Groentheater aan de voet van het Atomium (archief)

Dat Arena Five vooral urban- en wereldmuziek op de affiche zet, begrijpen ze bij Couleur Café niet. "Want die genres zijn de voorbije jaren onze pijlers geweest", klinkt het. "Nieuwe muziekactiviteiten in Brussel moeten diversiteit en complementariteit nastreven, in plaats van extra of oneerlijke concurrentie. Op termijn kan dit Couleur Café in grote moeilijkheden brengen."

Daarnaast dreigt het Ossegempark verzadigd te geraken, aldus Couleur Café. "We zijn erin geslaagd het festival naadloos te laten verlopen op vlak van concept, creatieve inrichting, bescherming van deze groene oase en beperking van buurtoverlast. Deze site is een fundamenteel element van het huidige succes. We willen dat Couleur Café beschouwd wordt als uniek cultureel erfgoed dat respect verdient en een zekere exclusiviteit behoudt."

Toekomstgaranties

Couleur Café eist overleg en betrokkenheid bij de uitbouw van muziekevents aan de Heizel, maar vraagt ook om een sterke beperking van het aantal concerten vanaf 2022 om concurrentie en nevenschade te beperken. "De nieuwe podia mogen enkel functioneren als openluchtconcertzaal waar je voor één avond komt", klinkt het. Het festival vraagt garanties om de site exclusief te kunnen gebruiken, bij wijze van bescherming van het concept Couleur Café.

Tot slot vraagt Couleur Café de belofte om de concurrentie te beperken door de muziekgenres urban music, soul, R&B, reggae, world, electro en jazz minstens drie weken voor en na het eigen festival niet aan bod te laten komen op de Arena 5-podia. Tegen andere muziekstijlen is evenwel geen bezwaar.

We ondersteunen en geloven al jaren in Couleur Café. Dat blijft zo

Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster Close

De Stad Brussel, die het festival de voorbije edities telkens een subsidie van zo'n 50.000 euro toekende, wil in elk geval geen exclusiviteitscontract afsluiten met Couleur Café over het gebruik van het Ossegempark. "Daar kan geen sprake van zijn", is Closes woordvoerster Maïté Van Rampelbergh in een reactie bij BRUZZ stellig. "Er moet ruimte zijn voor iedereen, ook voor andere evenementen."

Volgens Van Rampelbergh moet Couleur Café zich ook geen zorgen maken. "We ondersteunen en geloven al jaren in het festival. Dat zal altijd zo blijven. Door de pandemie moesten twee edities geschrapt worden, dus we begrijpen dat ze het moeilijk hebben. Maar we laten Couleur Café niet los", zegt de woordvoerster, die beweert dat er voortdurend overlegd wordt met de festivalorganisatoren.

De vele evenementen die de Stad komende zomer op de Heizelvlakte laat doorgaan, zijn vooral ingegeven door de herwonnen vrijheid na een slepende coronaperiode. "We wilden de Brusselaar toch zéker ontspanning aanbieden", aldus Van Rampelbergh. "Maar of dit in de zomer van 2022 en de jaren nadien een vervolg krijgt, is op dit moment zeker nog geen vaststaand feit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Couleur Café , burgemeester Philippe Close , Arena Five

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni