25 juli 2019: start Hello Summer, de opvolger van Brussel-Bad, aan het Congresplein en het voormalige Rijksadministratief Centrum

| 25 juli 2019: start Hello Summer, de opvolger van Brussel-Bad, aan het Congresplein en het voormalige Rijksadministratief Centrum.

Stad wil Brusselse zomer redden met evenementen

TRO
© BRUZZ
12/05/2021

Het Overlegcomité bood dinsdag perspectief voor grote evenementen in de zomer. Maar zullen we nu kunnen genieten van het EK op groot scherm? En wat mogen we verwachten van de aangekondigde zomerconcerten aan de Heizel? Drie vragen over de zomer van de vrijheid in Brussel-Stad.

1. Welke evenementen zullen nog wel kunnen doorgaan?

Net als vorig jaar wil de stad Brussel een hoop culturele initiatieven onder de vlag van Hello Summer organiseren. In de zomer van 2020 konden er op die manier nog 186 evenementen die draaiden rond muziek, sport, kinderen, toneel, circus of kunstprojecten doorgaan. “Het programma wordt momenteel gefinaliseerd, maar we zijn er al een tijdje mee bezig,” zegt Brussels schepen van Cultuur, Grote Evenementen en Toerisme Delphine Houba (PS). “Het is heel goed nieuws dat we vanaf 9 juni weer wat meer zullen mogen.”

Ook dit jaar zal het programma bestaan uit verschillende uiteenlopende activiteiten voor een breed publiek. Houba: “Dat gaat om concerten, een openluchtcinema, openluchttheater, maar ook elektronische muziek. We werken goed samen met bijvoorbeeld de nightlifesector in Brussel, waaronder de C12 en de Fuse. Alle activiteiten worden gratis en we willen voor iedereen wat kunnen aanbieden. Het is niet alleen een manier om onze inwoners iets te kunnen bieden, maar ook om de sector en artiesten weer een inkomen te kunnen geven.”

Naarmate de zomer vordert en de geplande versoepelingen kunnen doorgaan, kunnen de activiteiten ook groter worden. “Sinds gisteren hebben we perspectief en daarom dat we nu alles concreter kunnen inplannen. Maar goed, vorig jaar hadden we ook het perspectief van buitenevenementen met 800 personen in augustus en waren er uiteindelijk maar 200 toegelaten. Het blijft vroeg, maar we zijn zeker klaar om te organiseren.”

Vorig jaar konden er onder de paraplu van Hello Summer nog een hoop evenementen doorgaan. Schepen Delphine Houba was daarover aan het einde van de zomer zeer positief.

Veel concrete voorbeelden kan Houba nog niet noemen, maar zeker is dat de stad rond de honderdste verjaardag van het toevoegen van de gemeentes Haren en Neder-over-Heembeek bij Brussel op 3 juli een eerste groter evenement plant. Vanaf 1 juli mogen buitenevenementen volgens het zomerplan van de federale overheid met maximaal 2.500 personen georganiseerd worden. “We hebben veel aanvragen van verschillende organisatoren gekregen,” aldus Houba. Daaronder bijvoorbeeld het Listen! festival, dat als testevenement zou moeten doorgaan.

Burgemeester Philippe Close (PS) kondigde op BX1 ook nog een groot evenement aan in het Ossegempark aan het eind van augustus. Op die plaats wordt normaal eind juni altijd Couleur Café georganiseerd, maar daarvoor komen de versoepelingen te laat. Brosella kan vanaf 9 juli wel een bescheiden versie van het festival opzetten in het groentheater.

Over het doorgaan van de Zuidfoor wilde burgemeester Close nog geen uitspraken doen. Nochtans waren de foorkramers na afloop van het Overlegcomité optimistisch gestemd.

De foorkramers waren direct na het Overlegcomité optimistisch gestemd over het doorgaan van de Zuidfoor.

2. Wat is Arena Five?

De stad kondigde ook aan dat er een concertreeks op de Heizelvlakte zal worden georganiseerd. Voor Paleis 5 moeten vanaf 15 juli twee maanden lang tot 7.500 personen terecht kunnen op een tijdelijke evenementenlocatie die Arena Five zal heten.

De stad wil graag meer dynamiek op de Heizelvlakte, volgens Houba. “De bedoeling is om daar een nieuwe culturele hotspot te maken voor muziek en entertainmentliefhebbers," aldus Houba. "Daarvoor is meer ruimte op de Heizel dan ergens anders. Op de Heizel is het ook gemakkelijker om aan alle coronavoorwaarden te voldoen.”

Dat is moeilijker op locaties van bestaande festivals, zoals bijvoorbeeld het Brussels Summer Festival (BSF), dat normaal plaatsvindt in het centrum van de stad en op verschillende podia. Dinsdag maakte de organisatie bekend dat het festival dit jaar niet zal doorgaan. Het team van BSF, een organisatie van het gewest, werkte wel samen met de Luikse festivalorganisatie Les Ardentes mee aan het concept van Arena Five, zei Close aan BX1.

BSF 2018

| Thirthy Seconds to Mars, de groep van Jared Letho, mocht in 2018 het Brussels Summer Festival afsluiten.

3. Zullen we het EK voetbal op groot scherm in de stad kunnen bekijken?

Burgemeester Close en schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen) zijn daarover in gesprek. Tijdens de laatste grote voetbaltoernooien (in 2016 en 2018) werden uit er veiligheidsoverwegingen in de stad Brussel sowieso geen grote schermen geplaatst zoals we die kennen uit bijvoorbeeld Antwerpen. Het was wel toegestaan om in cafés binnen schermen te plaatsen waarop de wedstrijd vertoond werd. Nadien werden de overwinningen wel uitbundig en massaal gevierd voor de Beurs.

Wanneer het EK voor de Rode Duivels op 12 juni begint, met de match tegen Rusland, mogen er buiten officieel maar 400 mensen samenkomen. De kwartfinales beginnen op 2 juli, wanneer er normaal gezien tot 2.500 personen zijn toegelaten op evenementen buiten.

“Het is een complexe kwestie omdat we supporters hun enthousiasme niet meteen willen temperen,” aldus Hellings’ woordvoerder Guillaume De Schouwer. “We willen dat er iets doorgaat, maar we moeten ook binnen de gezondheidsmaatregelen blijven.” Of de stad zelf iets gaat organiseren, of het overlaat aan de horeca, kan De Schouwer niet zeggen. Volgens de woordvoerder moet er ten laatste eind mei duidelijkheid zijn.

Beelden zoals tijdens het WK van 2018 hoeven we niet te verwachten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni