Dansen en zingen: dit is er te doen op de Vlaamse feestdag in Brussel

KVDP
© BRUZZ
10/07/2023
Updated: 10/07/2023 18.53u

Met gratis optredens, voorstellingen en andere activiteiten viert de Vlaamse Gemeenschap op dinsdag 11 juli feest in Brussel. Op de Grote Markt zullen onder meer Kapitein Winokio, Brussels Philharmonic en Willy Sommers te horen zijn. Ook de stilaan traditionele Brussel Danst Dance Battles zijn opnieuw van de partij.

In het stadhuis aan de Grote Markt vindt om 11 uur de traditionele 11 juliviering van het Vlaams Parlement. Onder meer voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zullen er het woord nemen.

Het Vlaams Parlement organiseert ook zelf een aantal activiteiten op 11 juli. Van 10 tot 17 uur is iedereen welkom voor onder meer een bezoek aan de kunstcollectie van het Vlaams Parlement.

Op 11 juli organiseren verschillende politieke partijen traditioneel ook een bijeenkomst. Voor de Brusselse N-VA-afdeling is de afspraak met de Brusselse parlementsleden en gemeenteraadsleden om 12 uur aan Estaminet Sint-Nicolaas. Vlaams Belang hield zondag al een viering in Kortrijk.

Feesten en dansen

Maar er is ook plaats voor dans en muziek. Het is de elfde keer dat de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli feest viert in Brussel onder de noemer ‘Vlaanderen feest, Brussel danst.’ “Op 11 juli gaan we opnieuw dansen en feesten in onze hoofdstad. Het ideale moment voor alle Vlamingen en hun vrienden om Brussel beter te leren kennen,” aldus Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V). “Kom wandelen, zingen, dansen of geniet gewoon rustig mee van de heerlijke sfeer op en rond de Grote Markt. Brussel zal bruisen als nooit tevoren.”

Op het hoofdpodium op de Grote Markt moet Kapitein Winokio de allerjongste feestneuzen op koers brengen. Hij treedt op om 17.30 uur en warmt het podium op voor het volledige symfonische orkest van Brussels Philharmonic. Dat speelt vanaf 20.30 uur de ene hit na de andere, samen met onder meer Ronny Mosuse, Willy Sommers en Bent Van Looy. Wie daarvoor zijn stem wil opwarmen kan vanaf 14 uur terecht in de Spiegelzaal van het Brussels Parlement voor een sessie ‘Gelukkig Zijn.’ De zangsessies zijn een groot succes bij anderstaligen die Nederlands willen leren. Daarover komen ook zangeres Jo Lemaire en Brussels parlementslid Fouad Ahidar getuigen.

Brussel danst

Bij Brussel Danst horen natuurlijk ook de Brussel Danst Dance Battles. Die zullen deze keer niet plaatsvinden op het Muntplein. Meer dan honderd kandidaten strijden vanaf 11 uur in de Beursschouwburg voor een plaats in de dansarena van de AB. Daar vindt de finale plaats om 16 uur. Verwacht je aan vurige duels in hiphop, house, krump en ksaara. Wie zelf de dansbenen wil loszwieren moet vanaf 18.45 uur op de Grote Markt zijn, waar HARDE SMART <3 BRUSSEL een set draait. Het dj-collectief haalt vergeten Nederlandstalige pareltjes van onder het stof en voor de gelegenheid zochten ze in hun platenkast naar liedjes met een Brusselse link.

Naast muziek zijn er tal van andere activiteiten die in het teken van de Vlaamse feestdag staan. Vanop de Grote Markt vertrekken er vanaf 13 uur allerlei fiets- en wandeltochten onder begeleiding van een gids. In Muntpunt geven auteurs Hans Vandecandelaere en Lucas Catherine lezingen over de respectievelijk de diversiteit in Brussel en de band tussen art nouveau en ons koloniaal verleden. In de Bijstandkerk speelt het Brussels Operettetheater om 14 en om 17 uur.

De Vlaamse feestdag wordt niet alleen in het centrum gevierd. Ook de gemeenschapscentra van Oudergem, Ukkel, Anderlecht, Evere en Neder-Over-Heembeek hebben feestelijkheden op het programma. Een overzicht vind je hier. Wie Vlaanderen Feest, Brussel Danst vanop een afstand wil volgen, kan dinsdag naar BRUZZ kijken. Vanaf 13 uur brengen de BRUZZ-presentatoren live verslag uit vanop de Grote Markt.

11 juli in Brussel

Dinsdag staat Brussel in het teken van de Vlaamse feestdag. Hoe vieren Brusselaars deze dag en hoe gaat het met het Nederlands in Brussel? En wat staat er op het feestprogramma?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni