Ancienne Belgique trekt door de hoofdstad met 'Gelukkig Zijn'-sessies

© Belga
07/10/2022
Updated: 16/10/2022 18.42u

Ancienne Belgique steekt haar zingmomenten voor anderstaligen, de 'Gelukkig Zijn'-sessies, in een nieuw jasje. Vanaf donderdag 13 oktober gaat het voor het eerst op tournee met de sessies en trekt het elke maand naar een gemeenschapscentrum.

Sinds 2017 draagt AB haar steentje bij aan de meertaligheid van haar omgeving met de Gelukkig Zijn-sessies. Anderstaligen schaven tijdens deze muzikale momenten op een speelse manier hun Nederlands bij.

De groep wordt steeds begeleid door een pianist en een zanger die bekende en minder bekende Nederlandstalige liedjesteksten voorbereiden en aanleren. Deelnemers leren zo niet alleen de woordenschat, maar ook de Vlaamse cultuur beter kennen.

"AB wil de komende jaren meer uit zijn muren breken. Dat we met de Gelukkig Zijn-sessies nu een 'tournee' langs heel wat gemeenschapscentra maken, past daarin", vertelt Tom Bonte, algemeen directeur van AB.

Acht stops

De eerste stop op de tournee is Gemeenschapscentrum De Rinck in Anderlecht. In totaal worden er acht gemeenschapscentra bezocht tijdens de Gelukkig Zijn-sessies. Op 7 juni 2023 wordt de reeks afgesloten met een groot feest in AB Club. Deelnemen aan de sessies is gratis.

"Veel anderstaligen nemen reeds deel aan taalcursussen en conversatietafels in hun lokale gemeenschapscentrum. De Gelukkig Zijn-sessies zijn een fijne surplus om te oefenen en elkaar te ontmoeten", zegt Brussels staatssecretaris Pascal Smet, in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Cultuur en Gemeenschapscentra.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie