BRUZZ ICE

De Couleur Café-tips van Tom Zonderman

© BRUZZ
| Drie tips van Tom Zonderman voor Couleur Café 2022.

Muziekjournalist en magazinemedewerker Tom Zonderman kijkt uit naar een zomerse walk in the park, zeker als die begeleid wordt door de gezellige drukte van het Couleur Café-festival. Zijn favoriete soundtrack daarbij komt van funkende bleekscheten uit Nederland, een Britse jazzwizard en een Angolees-Portugese hybride.

Jungle By Night, vrijdag, 17.30, Green Stage

Op plaat mist de exotische dance van Jungle By Night wat van de zwoele temperaturen en verleidelijke geluiden die zijn naam oproept, maar dat verandert wanneer het negenkoppige Amsterdamse gezelschap de bühne betreedt. Getuige daarvan de registratie van de Algorhythm Tour die de band maakte in de concertzaal TivoliVredenburg in Utrecht, een show ter ere van zijn vorig jaar uitgebrachte zesde album Algorhythm. Een bewijs dat bleekscheten ook kunnen funken, met lekker veel percussie, blazers en een batterij zwiepende synths. Moesten jongens van Soulwax een fling hebben met afrobeat, zouden ze zo klinken.

The Comet Is Coming, vrijdag, 22.45, Green Stage

Spil van de Londense jazzscene Shabaka Hutchings kondigde onlangs aan dat hij de stekker uit Sons of Kemet trekt, de groep waarmee hij jazz, rock en Caraïbische ritmes in een smeuïge hutsepot gooit. Niet getreurd, want de rijzige Britse saxofonist en klarinettist heeft nog elfendertig andere bands achter de hand waarin hij de jazzgoden aanroept. De van elektroshocks voorziene spirituele scifijazz van zijn trio The Comet Is Coming, bijvoorbeeld, die de erfenis van de intergalactische jazztovenaar Sun Ra mag uitdiepen en waarmee King Shabaka vrijdag Couleur Café onder hoogspanning mag zetten.

Pongo, zaterdag, 22.00, Red Stage

Engracia Domingos da Silva alias Pongo - een verwijzing naar de Congolese artieste en feministe M’Pongo Love - gaat al een tijdje mee: anderhalf decennium geleden bezorgde de toen nog piepjonge Angolees-Portugese de groep Buraka Som Sistema de hit ‘Kalemba (wegue wegue)’, de song die ons vertrouwd maakte met de hitsige hybride genaamd kuduro. Na een dispuut over royalty's keerde de jonge zangeres de muziek een tijdje de rug toe, maar sinds een paar jaar timmert Pongo hard aan een solocarrière. Die vult ze in met haar eigengereide, uiterst dansbare mix van dancehall, afrobeats en, uiteraard, kuduro.

Couleur Café 2022

Op 24, 25 en 26 juni nam Couleur Café opnieuw zijn intrek aan het Atomium. Ook BRUZZ was er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer. Herbeleef Couleur Café hier.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?