Evenementensector voert actie met slagveld van 1.000 flightcases

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 18 juni 2020

Aan de trappen van Paleis 5 op de Heizel werden donderdag 1.000 flightcases neergeplant door werknemers uit de evenementensector. Met het slagveld aan flightcases vraagt de Alliantie van Belgische Eventfederaties een toekomstperspectief en een datum waarop de sector terug aan de slag kan gaan.

De 1.000 flightcases vertegenwoordigen elk 80 van de 80.000 werknemers uit de evenementensector die nog steeds getroffen wordt door de coronacrisis. Van een heropstart is nog geen sprake, terwijl de organisatoren van onder meer beurzen, congressen of bedrijfsevenementen toch twee à drie maanden nodig hebben om een evenement op punt te zetten.

"Wij spreken niet over massa-evenementen. Er zijn in België gemiddeld 70.000 evenementen, waarvan de festivals natuurlijk enorm gemediatiseerd zijn. Maar er zijn enorm veel bedrijfsevenementen van 200 à 300 mensen die perfect kunnen doorgaan", vindt Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Alliantie van Belgische Eventfederaties. "In de supermarkten en shoppingcentra lopen vandaag al volumes mensen rond die groter zijn dan de volumes die wij nodig hebben om een bijvoorbeeld een beurs te organiseren", vervolgt hij.

De evenementensector is ervan overtuigd dat ze in alle veiligheid kunnen heropstarten. Om in september aan het werk te kunnen gaan, hebben ze nu een perspectief nodig, want de klanten blijven intussen hun evenementen afzeggen. Zelf stelden de organisatoren al het Event Risk Model op, waarin parameters ingevuld kunnen worden om een evenement veilig te organiseren.

"We hebben enkel nog politieke moed nodig en iemand die ons zegt: dit is de datum waarop jullie als professionele sector aan de slag kunnen gaan", besluit Schaubroeck.

Het zal de Nationale Veiligheidsraad zijn die zal beslissen of er deze zomer meer mogelijkheden komen voor de evenementensector. Dat heeft premier Sophie Wilmès donderdag gezegd in de Kamer. De sector hield donderdag een manifestatie in Brussel. De sector vraagt een perspectief voor onder meer bedrijfsevenementen en beurzen.

Premier Wilmès laat weten dat het de Nationale Veiligheidsraad zal zijn die gaat beslissen of er deze zomer meer mogelijkheden komen voor de evenementensector. De sector zelf overlegt met de experten en de overheden over een matrix met parameters die vastleggen hoe welk soort evenement op een veilige manier kan worden georganiseerd. "Deze matrix wordt zo vlug mogelijk online geplaatst en moet nog worden besproken in de veiligheidsraad," besluit de premier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?