Festival van de Vrijheid: voor al wie niet zo gelooft in die nieuwe 'roaring twenties'

Selah Sue.

Is er een toepasselijkere naam om dit najaar te kleuren dan 'Festival van de Vrijheid'? Want is dat niet waar we de afgelopen achttien maanden collectief naar snakten? De vrijheid om te leven en beleven, om elkaar (aan) te raken zonder gevaar voor besmettingen of boetes? Ja, het Festival van de Vrijheid lijkt precies op tijd te komen.

Nochtans is dit jaarlijkse evenement geen manifestatie van virusontkenners die in de pandemie een complot van duistere krachten ontwaren, noch een pr-stunt van politici die de kiezer een nieuwe 'roaring twenties' beloven. Neen, het Festival van de Vrijheid staat voor een intelligente, multidisciplinaire reflectie op de staat van onze rechten en vrijheden. Dit jaar staan de thema's 'vertrouwen, wantrouwen en toezicht' centraal tijdens het festival, dat bulkt van de debatten, documentaires, theaterstukken, conferenties en concerten.

Muziek wordt gebracht door een resem eigenzinnige artiesten: van Brussels' finest Roméo Elvis tot pianovirtuoos Chilly Gonzales, van Yasiin Bey (ook bekend als rapgod Mos Def) tot de Vlaamse souldiva Selah Sue, en van de elektroswing van Caravan Palace tot Catherine Ringer, die muziek van haar cultband Les Rita Mitsouko tot leven wekt.

Voor fans van geëngageerde documentaires staan er wereldschokkende films op het programma, zoals Humanity on trial (over een jongeman die naar Griekenland trekt om vluchtelingen te helpen, maar daar door de autoriteiten van mensenhandel wordt beschuldigd), Fly so far (over vrouwen in El Salvador die vanwege hun miskraam worden vervolgd voor doodslag), The forbidden strings (over Afghaanse immigranten in Iran die de muziek des duivels uit hun versterkers laten klinken), of L'empire du silence (over de oorlog die nu al 25 jaar woedt in de Democratische Republiek Congo).

Gedebatteerd wordt er dan weer over brandend actuele thema's, zoals privacy, de zoektocht naar een vrouwvriendelijk rechtssysteem, een democratische en egalitaire gezondheidszorg, en de (on)mogelijkheid van revolutie.

FESTIVAL VAN DE VRIJHEID
21 > 31/10, Théâtre National, www.festivaldeslibertes.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?