Musea vinden gedeeltelijke heropening vanaf 18 mei haalbaar

© Bastin & Evrard
| Brussels Museum voor Moderne Kunst (KMSKB)

De musea in ons land zijn blij dat een heropening vanaf 18 mei overwogen wordt. Die datum had de sector ook zelf al naar voren geschoven in een eigen exitstrategie die achter de schermen werd uitgewerkt.

"We vinden het belangrijk dat de heropening van onze musea stap voor stap verloopt. Voor een aantal musea is 18 mei zeker haalbaar, voor anderen zal het iets meer tijd vergen", zegt Patrick Allegaert van het Vlaams Museumoverleg. De museumsector heeft de voorbije weken aan een zevenpuntenplan gewerkt om een veilige heropening van de musea te kunnen garanderen. Het plan werd de voorbije week overgemaakt aan minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

De musea stellen onder meer voor om, net zoals bij de supermarkten, een persoon per vijftien vierkante meter toe te laten. Om het aantal bezoekers te beperken en te spreiden, willen ze werken met bijvoorbeeld tijdsblokken via het eigen online ticketingsysteem of met telefonische reservaties bij de balie. Het museumpersoneel moet erop toezien dat bezoekers voldoende afstand houden.

De musea willen zich eerst richten op de individuele bezoekers, eventueel met huisgenoten. Groepsbezoeken worden nog niet georganiseerd. Contactloos betalen krijgt de voorkeur en de musea voorzien ook beveiligings- en sanitair materiaal voor het personeel en de bezoekers. De museumshops en -cafés zouden voorlopig nog dicht blijven.

Het zevenpuntenplan werd in samenspraak met de Brusselse, Vlaamse en Waalse musea opgesteld. Niet alle musea zullen meteen aan alle punten kunnen voldoen. "Zoiets krijg je niet in een, twee, drie allemaal geregeld", zegt Patrick Allegaert. "Maar nu we weten dat een gedeeltelijke heropening vanaf 18 mei tot de mogelijkheden behoort, gaan we met de sector verder overleggen om het plan te verfijnen en om expertise uit te wisselen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?