Brussel door de lens van 22 amateurfotografen

Het fotografencollectief 'Stadsbiografie Brussel' heeft een uniek boek uitgebracht. Daarin stellen de leden van het collectief elk op hun eigen manier scherp op de stad: van dynamische straatfotografie tot indringende zwart-witportretten.

De naam 'Stadsbiografie Brussel' doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Het collectief is huisfotograaf van het Brusselse gemeenschapscentrum De Markten en ging in het verleden al op pad om de stroom van de Zenne in beeld te brengen.

"We gaan ondertussen al wel even mee hé. Ons collectief groeit nu al zo'n tien jaar onder impuls van Kurt Deruyter", zegt fotografe Katrien Colenbie. Zelf is ze nog maar vrij recent bij het collectief terecht gekomen. "Onder impuls van Luc Auwerts, een van de huidige trekkers van het project."

50 foto's per dag bespreken

Het bekendste wapenfeit van de groep is hun fotobiografiecursus in het gemeenschapscentrum. "Het is niet zo dat dat een cursus voor beginners is. We verwachten wel al een zekere basiskennis van de fotografen die aansluiten."

De cursussen die Stadsbiografie organiseert zijn dan ook niet echt lessen, maar eerder een bespreking van de verschillende foto's. "Soms doen we er wel vijftig per dag. Alle esthetische elementen worden besproken. Licht, kader, onderwerp,... echt het beeld analyseren."

Het zijn de beste beelden uit die cursus die nu gebundeld zijn in een fotoboek. "We wilden per se een boek maken voor de geschiedenis. Er bestaat al zo veel digitaal materiaal over Brussel, maar wij willen het verschil maken met een papieren werk."

Het boek wordt vrijdag voorgesteld in De Markten en kun je daar dan ook meteen kopen. Maar ook in onder andere literatuurhuis Passa Porta en de Bozar-bookshop kun je een exemplaar halen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?