© Johan Depoortere | Eén van de zeshonderd verdwenen Palestijnse dorpen.

Journalist Johan Depoortere haalt verdwenen Palestijnse dorpen uit de vergetelheid

JP
© BRUZZ
07/05/2019

Het Eurovision Songfestival trekt dit jaar naar Israël. Daar heeft het plaats op de ruïnes van één van de zeshonderd Palestijnse verdwenen dorpen. Journalist Johan Depoortere haalt ze uit de vergetelheid tijdens een protestexpositie in De Markten.

Onder het stadion waar het festival plaatsvindt, liggen de ruïnes van het Palestijnse dorp Sheikh Muwanis. Dat dorp werd in 1948 met de grond gelijk gemaakt en de bewoners verjaagd. Het is slechts één van de zeshonderd Palestijnse dorpen die van de kaart zijn geveegd, een gebeurtenis die door de Palestijnen 'de nakba' wordt genoemd.

De tentoonstelling 'De verdwenen dorpen van Palestina' toont de foto’s van Johan Depoortere, die als journalist voor de BRT/VRT werkte van 1973 tot 2009. Hij maakte reportages over conflictgebieden in het Midden-Oosten, Centraal- en Zuid-Amerika en was correspondent in Moskou en Washington. Nu hij op op pensioen is, is hij teruggekeerd naar Palestina voor het fotoproject.

"Ik speelde al langer met het idee om eens terug te gaan en daar de dorpen te fotograferen," zegt hij aan BRUZZ. "Aanvankelijk was het een persoonlijk project van een gepensioneerde journalist, maar door er met Palestina-expert Lucas Catherine over te praten, groeide het plan om er een tentoonstelling van te maken."

Vernietigde dorpen

Met de expositie kaart Depoortere het probleem van de nakba aan. "Heel weinig mensen weten hoe Israël ontstaan is, en het geweld dat daarmee gepaard is gegaan," verklaart hij.

Tijdens de expositie zijn een tiental Palestijnse dorpen te zien, waaronder het Palestijnse dorp Ayn Hawd (dat nu Ein Hod heet) in de buurt van Haïfa, dat tegenwoordig een kolonie voor Joodse kunstenaars is, maar ook een vernietigd dorp waarop het Joods Nationaal Fonds een bos heeft gebouwd met de zegen van koning Boudewijn.

De expositie sluit aan bij de geweldloze mensenrechtenactie Boycot, Desinvesteer en Sanctiecampagne (BDS). Het doel van die beweging is drieledig: het wil een einde aan de discriminatie van de Palestijnse minderheid in Israël, terugtrekking uit de bezette gebieden en het recht op terugkeer van de vluchtelingen.

Daarnaast roept de vakbond ACOD Cultuur, mede-organisator van de expositie, op om het Eurovision Songfestival niet uit te zenden op de VRT. "Het toeval wil dat het festival plaatsvindt op één van de verdwenen dorpen," verklaart Wies Descheemaeker van ACOD Cultuur. "Daar is veel te weinig aandacht voor, en daarom vragen we aan de VRT dat het festival niet wordt uitgezonden."

De verdwenen dorpen van Palestina, 7/5 > 19/5, De Markten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo, Palestina, nakba, BDS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni