Palestijnen protesteren op Muntplein tegen aanhoudende geweld in Gazastrook

© 11.11.11
| (archiefbeeld)

De organisatie Palestina solidariteit heeft zaterdag met een visuele actie betoogd tegen het aanhoudende geweld in de Gazastrook en de vele slachtoffers die daarbij vallen. Hekken op het Brusselse Muntplein werden voor de gelegenheid bekleed met foto's van dodelijke slachtoffers en broeken met een opgerolde broekspijp als symbool van een geamputeerd been werden opgehangen.

Sinds het begin van "The Great Return March" in maart 2018, een grotendeels vreedzaam protest aan de grens met Gaza, werden al meer dan 200 Palestijnse demonstranten gedood door het Israëlisch leger en raakten meer dan 20.000 mensen licht- tot levensbedreigend gewond. Opvallend is daarbij het grote aantal amputaties aan de benen.

Volgens een onafhankelijk VN-rapport over de protesten in Gaza in 2018 waren 81 procent van de blessures gevolgen van geweerschoten aan de benen en moesten 122 mensen een of beide benen laten amputeren. Die cijfers legden de betogers voor bij hun protest.

De demonstranten in de Gazastrook eisen met hun protest dat er een einde komt aan de elf jaar durende blokkade van de Gazastrook. Ze willen terug naar de dorpen en steden waaruit ze verdreven werden bij de oprichting van Israël. Volgens de manifestanten is ook de Belgische staat afnemer van Israëlische militaire -en beveiligingsapparatuur zoals drones en dus eisen ze dat die aankopen met onmiddellijke ingang worden stopgezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?