1615 Kanal

| Sinds de opening bezochten al meer dan 100.000 bezoekers de nieuwe kunstpool aan het kanaal.

Kanal start het seizoen met 6 nieuwe expo's

JC
© BRUZZ
11/09/2018

KANAL – Centre Pompidou trapt haar eerste volledige seizoen af met 6 nieuwe expo’s. De kunstpool zet vol in op haar multidisciplinaire status. Maar dat doen ze wel met respect voor de geschiedenis van het gebouw.

Inzetten op verschillende beeldende kunstdisciplines en samenwerkingen met onder andere ADAM en Brussels Design September. Zo wil Kanal – Centre Pompidou zich tijdens haar eerste volwaardige seizoen verankeren in het Brusselse culturele leven.

En de oude Citroëngarage wil meer worden dan alleen maar een plek voor beeldende kunst. Ook film en podiumkunsten moeten een plaats krijgen in de kunstpool. Bewijs zijn de nieuwe samenwerkingen met Cinematek of de première van La vita nuova, de nieuwe theatervoorstelling van Romeo Castellucci.

Respect voor geschiedenis

De nieuwe expo’s zijn duidelijk op maat van de multidisciplinaire kunstruimte gemaakt. Het opvallendste voorbeeld is de designexpo Rood en Wit, die gaat uit van de kleuren van het oude Citroën-logo.

180911_Kanal Rood & Wit

Toch zijn ook de andere tentoonstellingen verweven met de ruimte. Sommige verwijzingen zijn heel expliciet. Zo staat het werk Semiotics of the Kitchen in de voormalige bedrijfskeuken. Maar het kan ook subtieler. De fototentoonstelling die focust op identiteit hangt niet toevallig in de voormalige kleedkamer van de garagearbeiders.

Met de steun van Centre Pompidou

Ook de samenwerking met het Franse moderne kunstmuseum Centre Pompidou komt aan de start van dit nieuwe culturele seizoen in een stroomversnelling. De nieuwe expo’s werden grotendeels opgebouwd met werken uit de collectie van hun Parijse grote broer.

180911_Kanal

Meer dan 200 werken uit Centre Pompidou’s collectie zijn, verspreid over de zes expo’s, te bezichtigen. Onder de uitgeleende werken zijn wel wat bekende namen te herkennen. Kunstwerken van Andy Warhol, Wim Delvoye en Sol Lewitt komen over uit Parijs. Al gaat het in dit eerste stadium om minder bekende stukken.

Vliegende start

De nieuwe kunstruimte KANAL – Centre Pompidou schoot sinds haar opening stevig uit de startblokken. Nog tot juni wordt er geëxposeerd onder de naam Kanal Brut. Daarna gaat de oude garage dicht voor renovaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , Kanal Brut , Kanal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni