Kunstruimte in premetro Beurs wordt QARTIER

© Kabinet Pascal Smet
| Simulatiebeelden van het metrostation Beurs, met kunstruimte QARTIER.

De gloednieuwe kunstenruimte in premetrostation Beurs krijgt de naam QARTIER. Uit de 83 inzendingen die via BRUZZ ingediend werden, koos curator Zinnema voor het 'toegankelijke' idee van Christine Kenis.

Jan Wallyn, artistiek directeur van Zinnema, kondigde de naam donderdagochtend aan bij Anneke en Bram in Uptown. "QARTIER klinkt grootstedelijk maar ook nabij en toegankelijk. Er is de visuele verwijzing naar ART, maar het is vooral kunst voor iedereen", reageert Ineke Le Compte, commercieel directeur van BRUZZ.

"De insteek van het project was altijd om de kunstruimte te decentraliseren", zei Wallyn. "De kunstenaars zijn mensen uit de buurt, of hun kunst zet de mensen uit de buurt centraal. Die lokale verankering wordt duidelijk weergegeven in de naam."

Momenteel ondergaat het premetrostation Beurs een grondige renovatie. Naast de bouw van een ondergrondse fietsparking met meer dan 800 plaatsen, wordt ook een gratis toegankelijke kunstenfoyer van 500 m² voorzien in het station. Als je de ingang neemt via de AB, wandel je door QARTIER.

De renovatie zal begin 2019 afgerond zijn. De kunstruimte zelf wordt, samen met het vernieuwd metrostation ingehuldigd op 7 februari door onder meer Wallyn en minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Jan Wallyn stelt de nieuwe naam voor in Uptown.

'Nog curatoren nodig'

Voor het eerste jaar koos het Anderlechtse kunstencentrum Zinnema al enkele curatoren. Dat zijn geworden de beeldende kunstenaars van het collectief Mangoo Pickle, dansforum On The Roof en hiphopcollectief Timiss.

Maar Zinnema kreeg de voogdij over QARTIER tot en met 2021 en moet dus nog op zoek naar artistieke invulling. Daarvoor is Wallyn nog op zoek naar extra curatoren of artiesten die de exporuimte van 500 vierkante meter kunnen invullen.

"Zinnema gaat zelf niet cureren. Dat laten we over aan Brusselse artiesten. Zinnema zal hen daarin coachen", aldus Wallyn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?