Nieuwe bib in Oudergem krijgt automatisch uitleensysteem

© An Devroe
| Boeken in de bibliotheek (archiefbeeld).

De nieuwe gemeentelijke bibliotheek in Oudergem zal uitgerust worden met zelfscanners. Daarvoor trekt de Vlaamse Gemeenschapscommissie 54.000 euro uit. Dat geld zal ook gebruikt worden om de oude meubels te restaureren en nieuw meubilair aan te kopen.

De openbare bibliotheek in Oudergem verhuist eind van het jaar naar een nieuwbouw vlakbij de huidige locatie in de Waversesteenweg. Daarvoor kocht de gemeente een pand in de de Wahalaan aan, op een steenworp van het Sint-Lutgardiscollege. In januari neemt de bib daar zijn intrek.

'Focus op dienstverlening'

De nieuwe bib zal uitgerust worden met een automatisch uitleensysteem. Daarvoor trekt de VGC 54.000 euro uit. Het uitlenen en inleveren van de boeken zal via een zelfscanner gebeuren. Het systeem is vergelijkbaar met dat in grootwarenhuizen. Ook in Muntpunt wordt van zo'n scanner gebruik gemaakt.

"Het personeel kan door de automatisering de focus leggen op de dienstverlening. Bezoekers krijgen zo beter leesadvies. Mensen die moeilijkheden met het zelfscansysteem ondervinden, zullen nog steeds op hulp kunnen rekenen", belooft collegelid Pascal Smet (PS).

Nieuw meubilair

Van het vrijgemaakte budget zal ook een deel naar de inrichting van de bib gaan. Niet al het meubilair verhuist immers mee naar de Wahalaan. Zo komen er nieuwe boekenbakken voor de stripcollectie, zitmeubels, hangrekken, magnetische borden, tablethouders en boekenwagens. Een deel van het huidige meubilair wordt ook gerestaureerd.

Bibliothecaresse Frederika Van Wing is tevreden met de ingrepen. "Een bibliotheek heeft veel functies, alleen konden we die niet allemaal uitoefenen omdat de infrastructuur dat niet toeliet. Ik ben blij dat we van de nieuwe bib een echte ontmoetingsplek zullen kunnen maken, waar ook een sterke aandacht naar het educatieve zal kunnen gaan."

Ook Schepen Dirk Hoornaert is erg enthousiast: “Met deze investering zetten we onze bibliotheek op weg naar een veelbelovende toekomst. Onze bib zal de referentie worden voor elke kleine lokale bibliotheek.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?